maglajinfo.com
vijesti maglaj 1183

Po srednjoevropskom vremenu

VIDEO: Kao u stari vakat sa maglajske sahat-kule čuje se zvono

19.03.2016. 18:31 0

Nakon skoro četvrt stoljeća od kako nije bio u funkciji satni mehanizam na maglajskoj sahat-kuli ponovo funkcioniše i zvukom zvona oglašava vrijeme.

Kako nam kaže Nagib Hasanić koji radi na održavanju čistoće na maglajskoj Gradini zvono sa sahat-kule čuje se onoliko puta koliko je sati. 

"Koliko je sati toliko i ona puta otkucava, a svako pola sata zvono se čuje jednom", kaže nam Nagib.

Da sahat-kula ponovo oglašava vrijeme pobrinula su se resorno kantonalno i federalno ministarstvo koja su ovu svrhu izdvojila oko 18,000 KM. 

Prema nekim izvorima zvanični datum završetka gradnje sahat-kule u Maglaju je 17. oktobar 1697. godine. Naručioc izgradnje se pouzdano ne zna, ali obzirom da su se o njoj desetljećima brinuli članovi porodice Uzeirbegović, nije isključeno da ju je neko od njih i sagradio. Zadnji član porodice Uzeirbegovića, koji je ovu kulu popravljao, bila je Vasvi-hanuma, supruga Mustajbega Uzeirbegovića, rođena Osmanbegović.

Po njenoj oporuci njen muž Mustaj-beg i bratić Osman-beg Osmanbegović su kupili 1923. godine u Zagrebu na sajmu zvona za sahat-kule u Maglaju i Gradačcu. U horizontalnom presjeku kula je kvadrat sa stranicama od 3,07 metara. Visina sahat-kule je 17,10 metara. U centralnom vertikalnom dijelu se nalaze tri prosjeka koja propuštaju svjetlost u unutrašnji dio objekta te osvjetljavaju stepenište.

Prosjeci su postavljeni na središnjoj osi prozora koji je oko 50 centimetara širok. Sve do prije nekoliko dana satni mehanizam u maglajskoj sahat-kuli nije bio u funkciji. U drugoj polovini 20. vijeka o satu se brinuo maglajski sahadžija Mahmud Đonlija. Pedesetih godina prošlog vijeka samo pet sahat-kula je imalo satne mehanizme u ispravnom stanju i to u Sarajevu, Pruscu, Foči, Maglaju i Tešnju. Prve dvije pokazuju vrijeme a la turca, a ostale idu po srednjoevropskom vremenu. Satni mehanizam u Maglaju funkcionisao je sve do 1992. godine kada su počeli nestajati njegovi dijelovi. 

 

Nakon skoro četvrt decenije ponovo se čuje zvono sa maglajske sahat-kule. VIDEO: maglajinfo.com

Posted by maglajinfo.com on 19. Mart 2016

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.