maglajinfo.com
vijesti maglaj 1638

U 54. godini

Danas dženaza Izudinu ef. Kruški u njegovim Miljanovcima kod Tešnja

19.03.2019. 07:49 0

Medžlis IZ Maglaj i firma SENI BUS d.o.o. obezbijedili su dva autobusa za prijevoz zainteresiranih na dženazu u Nove Miljanovce. Autobusi polaze ispred Nove gradske Vali Recep Yazicioglu džamije u 13.30 sati.

Hadži Izudin ef. Kruško preselio je na ahiret jučer, 18. marta 2019. godine nakon kraće i teže bolesti. Dženaza će se klanjati danas u Tešnju, džemat Novi Miljanovci, u 15.30 sati.

Izudin ef. Kruško bio je šef Odjela za opšte poslove i podršku u Upravi za pravne i administrativne poslove, a duže vrijeme je bio glavni imam Medžlisa IZ Maglaj kada je obnovljen veliki broj džamija i mesdžida te izgrađen veliki broj novih među kojima se posebno ističe Nova gradska ''Vali Recep Yazicioglu'' džamija u Maglaju s dvije munare. Neustrašivo je predvodio i proces restauracije Kalavun Jusuf-pašine Kuršumlije džamije u Maglaju. 

Posebno priznanje odato mu je nakon majskih poplava 2014. godine kada je pored obnove poplavljenih vjerskih objekata organizirao pomoć i Domu zdravlja u Maglaju te brojnim građanima. Uvezujući džemate i donatore iz dijaspore i islamskog svijeta s džematima i ugroženim porodicama u Maglaju Izudin ef. predvodio je izgradnju nekoliko novih stambenih objekata te obnovu velikog broja domova, a ugroženim porodicama preko Medžlisa Maglaj stizala je i pomoć u vidu namještaja, tehnike, osnovnih sredstava za čišćenje.  

- U zadnjih stotinu godina Maglajlije su zapamtile trojicu imama. Mustafu ef. Pirkića iz konjica, Ferida ef. Čičkušića iz Lukavca i Izudina ef. Krušku iz Miljanovaca kod Tešnja. Prvog po sijedoj bradi i strogoći, drugog po blagosti i trećeg po različitim sposobnostima koje ga krase. Slobodno se može reći da je Izudin ef. kruško, glavni imam MIZ Maglaj u tom turbulentnom periodu u kojem smo svi proživjeli više života, dao Islamskoj zajednici Maglaj i BiH više nego bezbroj drugih institucija. U Maglaj je stigao u maju 1994. na prijedlog muftije zeničkog hfz. Halil ef. Mehtića, a u pratnji tadašnjeg vrhovnog poglavara IZ u BiH dr. Mustafe ef. Cerića, koji mu je povjerio zadatak da u vrijeme borbe za vjeru, čast i slobodu domovine bude predvodnik muslimana u džematima Medžlisa Maglaj. Poticao je snažno Izudin ef. kruško nesalomljivi duh Maglajki i Maglajlija u toj velikoj borbi za slobodu i čast u kojoj je živote izgubilo 1100 civila i branitelja. Ohrabrivao je zatim povratak, a sa prvim povratnicima u Kopice, najudaljeniju Mjesnu zajednicu maglajske općine, 1996. godine, kada je to bilo gotovo nevjerojatno, spavao je u njihovim uništenim i popaljenim kućama. Sa nevjerovatnim entuzijazmom Izudin ef. Kruško je radio na obnovi uništenih i popaljenih vjerskih objekata i izgradnji novih - kazao je o hadži Izudinu Faruk Zupčević, direktor RTV Maglaj i dugogodišnji novinar, nakon njegovog odlaska s pozicije glavnog imama u Maglaju.

Profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, dr. Dželal Ibraković s prijateljima na facebooku također je podijelio vijest o preseljenju na ahiret Izudina ef. Kruške.

- Jutros su javili tužnu vijest: na bolji svijet je preselio moj prijatelj Izudin Kruško. Kontroverzni maglajski glavni imam koji je u dva navrata radio na obnovi Maglaja, odmah poslije rata od 1996-2014. godine, a onda nakon katastrofalnih poplava 2014. godine, pa onda i kada je otišao na drugu dužnost u Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u Sarajevo i tada nije prestajao. Rekao sam "kontroverzni" zato što je različito tumačena ta njegova ogromna energija da stigne, da požuri, da stigne, da nađe, da napravi džamiju u selu Batasi i tamo daleko iznad Foče na granici sa Crnom Gorom, da obnovi porušene i oštećene džamije, mektebe i mesdžide u Maglaju. U 54. godini je nakon teške bolesti koju je vješto sakrivao, a vehnuo i kopnio, otišao Izudin. Samo nekoliko mjeseci nakon svoga oca hadži Muharema. Nekako kao da su se oba samo načas iskrala, da se odmore i da ponovno krenu. Naš posljednji razgovor je bio telefonski i glas mu je bio slab, "ali biće bolje ako Bog da, samo da riješim ove vode". Svi koji su ga poznavali mogu samo riječi pohvale da iskažu, da izreknu divljenje za upornost, prodornost, stalno suočavanje sa izazovima i iskušenjima, a imao ih puno. Baš kao što je imao i beskrajnu ljubav za svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu, za suživot za mirnu koegzistenciju u njoj. Molim iskreno Dragog Boga da mome prijatelju Izudinu olakša, oprosti grijehe njegove i uvede ga u bašče dženetske, a porodici njegovoj prekrasnoj odanoj supruzi hadži Rasemi, kćerkama Lejli, Naidi i Amini želim sabura, a sjećanje na Izudina Krušku će pored nas čuvati i obnovljene džamije kao bijeli kameni cvjetovi na zemlji bosanskoj , među kojima i ljepotica Kuršumlija u srcu Maglaja, ali i ezani iznad Foče u Batasima. Svi smo Allahovi i Njemu se vraćamo! - napisao je dr. Ibraković. 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.