U 19:00 sati

Danas promocija knjige "Hiljadu grobnica u Bosanskoj Krajini" u Maglaju

23.04.2015. 07:30 0

Knjiga ''Hiljadu grobnica u Bosanskoj Krajini 1992-1995.'' autora Jasmina Odobašića iz Instituta za nestale osobe u BiH bit će predstavljena danas u Maglaju nakon nedavne promocije u Sarajevu, piše klix.ba.

Osim autora, najavljeni promotori su prof. dr. Nenad Tanović, Šemsudin Mehmedović i Nina Bunjevac Salkić.

 

Odobašićeva knjiga između ostalog ima povijesno-dokumentarni značaj jer pruža prikaz o razmjerama ratnih stradanja u Krajini tokom proteklog rata u BiH.

 

Autor daje podatke o 1.132 grobnice na tom području, od toga 128 masovnih, 116 zajedničkih i 886 pojedinačnih te o 4.697 žrtava čiji su posmrtni ostaci ekshumirani a dosad identificirano 4.016, među njima 314 žena, 136 djece, ubijenih stogodišnjaka, slijepih i gluhonijemih osoba, logoraša bačenih u jame i rudnike...

 

Obimnost materijala natjerala je autora da ga 'podijeli' i iznese odvojeno kroz prikaz 20 općina Bosanske Krajine.

 

Za svaku općinu je dao i kulturno-historijski pregled, demografsku strukturu uoči rata, broj grobnica, naveo sve grobnice iz kojih su od 1995. do 2013. ekshumirani posmrtni ostaci. Naveo je također imena identificiranih osoba, starosnu dob i spol, podatke o djeci i ženama.

 

Za veći broj grobnica su dati i originalni zapisnici sudova i tužilaštava sačinjeni u vrijeme ekshumacije.

 

Knjiga sadrži i poglavlje o ratnim logorima. Odobašić se bavio detaljima poput koordinata većine grobnica navedenih u njegovom djelu.

 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.