maglajinfo.com
vijesti maglaj 6461

U sklopu akcije ''Konvoj 94'' zauzeto srpsko uporište

Godišnjica bitke za Pazarić: Na današnji dan 1994. godine zauzeto zloglasno srpsko uporište

21.01.2017. 15:59 0

Na današnji dan 1994. godine jedinice maglajske brigade izvele su na Pazariću iznenadnu akciju koja je u izuzetno nepovoljnim vremenskim uslovima i ukupnom okruženju donijela proširenje slobodne teritorije i pomjeranje odbrambenih linija.

Ovaj izuzetno značajan datum iz proteklog odbrambeno-oslobodilačkog rata danas je obilježen prigodnim programom, časom historije te polaganjem cvijeća na Spomen obiježja u Liješnici i na Pazariću.

Iako su u prvoj ratnoj godini jedinice Armije RBiH i HVO-a na maglajskoj općini zajedno djelovale, planom koji su potpisali Mate Boban i Radovan Karadžić o podjeli Bosne i Hercegovine, te da se zajedno djeluje protiv jedinica Armije RBiH, i na teritoriji maglajske općine dolazi do ''zabijanja noža u leđa'' jedinicama Armije RBiH.

Juna 24. 1993. godine Maglaj dolazi pod devetomjesečnu blokadu, koja će pogoršati ionako teško stanje stanovništva. Maglajski branioci su odolijevali napadima sa svih strana te materijalno i u ljudstvu nadjačani pružaju herojski otpor.

Sve je dovelo do toga, da maglajska 201. brigada uz 505. i 206. brigadu dobije počasni naziv Viteška i to 14. decembra 1993. godine.

Teška situacija maglajskog stanovništva navodi jedinice 201. brigade da izvedu operaciju pod nazivom "Konvoj 94" te zauzmu Pazarić, zloglasno srpsko uporište. Akcija je uspješno izvedena 21. januara 1994. godine u izuzetno nepovoljnim vremenskim uslovima a donijela je proširenje slobodne teritorije i pomjeranje odbrambenih linija. 

Programu obilježavanju 23. godišnjice bitke za Pazarić prisustvovao je veliki broj građana, učesnika operacije ''Konvoj 94'' ali i predstavnici javnog, političkog i vjerskog života općine Maglaj. 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.