maglajinfo.com
vijesti maglaj 5194

Tradicija porodice Hodžić

Destinacija za užitak koja se ne zaobilazi: Riblji restoran ''Riva'' u Maglaju

10.12.2015. 18:00 0

Na Omerdinom polju u Maglaju na desnoj obali rijeke Bosne još od 1990. godine svojim specifičnim ambijentom i drugim sadržajima goste plijeni restoran ''Riva''.

Prvi vlasnik ovog maglajskog restorana bio je Omer Hodžić, penzioner koji nije mogao opstati u stolarskom zanatu pa se sa suprugom Jasminkom odlučio za sasvim novu djelatnost. 

- Restoran Riva otvoren je sada već daleke 1990. godine, u maju mjesecu. Na ideju da se na ovom mjestu, u Maglaju pored rijeke Bosne otvori restoran, došli su moj otac Omer i majka Jasminka, a po uzoru na riblji restoran u Bosanskom Dubočcu čiji je vlasnik bio mamin amidžić Ago. On je na obali Save držao restoran gdje je služio isključivo ribu i riblje specijalitete, pa su otac i majka došli na ideju, da bi se takvo nešto moglo napraviti i u Maglaju - govori na početku razgovora za portal Maglajinfo.com sadašnji vlasnik ovog maglajskog restorana Ernest Hodžić. 

Tada, u to vrijeme u Maglaju nije bilo nešto slično, neki restoran koji je služio isključivo ribu i riblje specijalitete. Restoran je otvoren, zatim su uslijedila ratna dejstva, tokom kojih restoran nije radio, a onda je ponovo otvoren 1996. godine. 

- U restoranu se služi morska i riječna riba, jela sa roštilja, specijaliteti kuće od kojih slobodno mogu izdvojiti maglajski odrezak koji je inače teleća šnicla punjena suhim mesom i sirom uz prilog po želji gosta - priča nam Ernest. 

Uprkos tome što se Riva nalazi na periferiji grada, restoran odlično radi. Osim Maglajlija, Rivu često posjete i strani turisti, te gosti iz Zenice, Žepča, Zavidovića, Tešnja, Doboja, Sarajeva i drugih bh. gradova.

- Ne dolaze ovdje samo Maglajlije, koje ja najviše cijenim kao svoje sugrađane, ovdje nam dolaze i strani turisti. Proteklih godina imao sam ugovore sa određenim turističkim agencijama koje su ovdje, u maglajsku Rivu dovodile turiste čak iz Amerike - kazao nam je Hodžić.

Osim unutrašnjosti restorana koji ima kapacitet oko 70 sjedećih mjesta, posebnu čar Rivi daje i ljetna bašta, odmah pored rijeke Bosne na kojoj pluta čamac koji je lično napravio Ernest. 

- Kao dječak sam se uvijek igrao ovdje na Bosni, tu sam se i rodio i živio. Uvijek sam volio sve što je vezano za vodu. Kao dijete bavio sam se veslanjem kajaka, i oduvijek sam imao želju imati čamac, i onda sam tako prije nekoliko godina napravio jedan čamac koji tu stoji i prava je atrakcija - izjavio je Ernest. 

Popaljena Rivina svjetla još su više dočarala idilu ovog dijela Maglaja, jedne od prelijepih destinacija za užitak koja se ne zaobilazi. 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.