12 mjeseci poslije kiše

Otvorena izložba fotografija: Mnogobrojni posjetioci s tugom se prisjetili slika iz maja 2014. godine

17.05.2015. 00:39 0

U petak, 15. maja u večernjim satima u maglajskom DK ''Edhem Mulabdić'' u organizaciji Doma kulture te općine Maglaj otvorena je izložba fotografija pod nazivom ''12 mjeseci poslije kiše...''.

Izložbu fotografija obraćanjem je otvorila direktorica DK ''Edhem Mulabdić'' gđa. Rašida Muhić koja je mnogobrojne posjetioce u svom obraćanju podsjetila na dane kada su Maglaj poharale katastrofalne poplave.

"Večerašnjom izložbom " 12 mjeseci poslije kiše...", slikom vas vodimo u najteže dane protekle godine od kojih više ništa nije isto ali i ove dane danas, koji koliko god bili teški ili lijepi su jedino što imamo. Riječ je o izložbi fotografija kojima su zabilježeni momenti u vrijeme poplave našeg grada u maju 2014. godine i dvanaest mjeseci poslije kiše, foto aparatom Foto studija "Bašić"", kazala je direktorica DK ''Edhem Mulabdić'' gđa. Rašida Muhić.

Mnogobrojni posjetioci s tugom su se prisjetili dana mjeseca maja 2014. godine te je naglašeno da su možda najmanje bitne materijalne stvari koju se s vodom nestale, više boli nestanak uspomena i tragovi svih zajedničkih porodičnih trenutaka i ma kako boljelo desile su se i dobre stvari. Rodila su se trajna prijateljstva koja su jedina stvarna u ovom vremenu i jedino što danas istinski vrijedi jesu te tanane niti koje vežu srca i duše i nijedna ih nesreća ne može pokidati.

"Od 14. do 16 maja 2014. godine naš grad je potpuno potopljen i uništen. I do sada je ovaj grad bio iskušavan kako u ratu tako i u miru, od Božijeg davanja do onoga što ljudski um može izmisliti. Dolazilo je vrijeme svega i svačega, mržnje i plemenitosti, onoga što nas zavadi i onoga što nas spoji. Prirodna katastrofa koja je pogodila Maglaj u maju 2014. godine je spojila mnoga srca i duše iz cijelog regiona, ali i svijeta. Ne postoji riječ ili djelo koje može izraziti zahvalnost svima koji su pomogli, a posebno volonterima koji su danima i noćima bili uz ovaj grad i njegove građane. Bili su više od pomoći, bili su vjera i nada. Maglaj je bio i ostao grad heroj, sa svojim herojima u sebi i oko sebe. Dokazao je to mnogo puta i krenuo uvijek iz početka s novom snagom i energijom. Izronio je Maglaj za sve one koji ga vole", kazala je gđa. Muhić.

Otvaranju izložbe prisustvovao je i načelnik gdin. Mehmed Mustabašić koji se također obratio prisutnim građanima. 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.