Dom zdravlja Maglaj i Savez CŽR-a ZDK: Liječenje za 5.000 pacijenata učiniti dostupnijim

18.07.2016. 00:32 0

Savez civilnih žrtava rata ZDK i menadžment Doma zdravlja u Maglaju zatražili su podršku kantonalnih i vlasti FBiH za realizaciju projekta dostupnijeg liječenja za oko 5.000 pacijenata, ratnih stradalnika i osoba s poteškoćama u razvoju s područja šest općina ZDK. Time bi se iskoristili, nakon poplave obnovljeni kapaciteti maglajskog Doma zdravlja, ali i rasteretile zdravstvene ustanove u Zernici, Fojnici i Olovu.

Najava realizacije projekta najviše je obradovala njegove buduće korisnike.

„Naravno da bi bilo korisno. Da čovjek ne hoda. Pogotovo sada ove vrućine“, smatra Nusret Brkić, Maglaj.  

„Da nam bude lijepo i da se proširi ovo ovdje naše, sve da se proširi“, rekao je Rešad Šahman, Maglaj.  

U Savezu civilnih žrtava ZDK smatraju da bi se na ovaj način zdravstvene usluge, prvenstveno u Odjelu Fizijatrije i Centra za mentalno zdravlje, učinile dostupnijim, ali i jeftinijim za ratne stradalnike i osobe s poteškoćama u razvoju.

Miralem Malkić, predsjednik Saveza CŽR ZDK kaže: „Time bismo mi ušli u reformu zdravstva, kad već nije vlast  krenula da omogućimo tim pacijentima da im je bliže, da manje troše sredstava.“

Obnovljeni kapaciteti Doma zdravlja u Maglaju, uz manju tehničku i kadrovsku popunjenost,mmogu odgovoriti ovim zahtjevima.

„Na ovaj način bismo mi proširili i osigurali komfornije uslove, pacijenti bi imali češće takve fizijatrijske tretmane barem  što se tiče područja općine i ove okolo koje su nama bliže“, izjavila je dr. Emira Drnda Čičeklić, direktorica Doma zdravlja Maglaj.

„Stvarno bi nam dobro došlo. Barem dvoje njih koji će nam pomoći jer Maglaj i maglajska opština to zahtijeva“, mišljenja je Sanela Rajković, Dom zdravlja Maglaj. 

Na ovaj način zdravstvena zaštita bi se učinila dostupnijom za oko 5.000 stradalnika i osoba s poteškoćama u razvoju iz Maglaja, Tešnja, Usore, Zavidovića, Doboj Juga i Žepča. Pokretači projekta su uvjereni kako će on naići na podršku viših nivoa vlasti.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.