SANACIJA U TOKU

Dom zdravlja u Maglaju polovinom novembra u punom kapacitetu

24.09.2014. 13:00 0

Šokantne slike Doma zdravlja Maglaj, koji je vodena bujica opustošila sve do drugog sprata, obišle su svijet u maju 2014. godine. Slika je danas značajno drugačija. U toku su užurbani građevinski radovi, koji se finansiraju kroz Program EU za oporavak od poplava, kako bi se građanima Maglaja u najkraćem mogućem roku osigurala zdravstvena zaštita, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Rok za okončanje sanacionih radova je sredina novembra. Radovi su trenutno koncentrisani na podzemne prostorije kako bi se osposobio sistem grijanja i osigurala zamjena električnih instalacija. Radnici neprestano prate nivo vlage u podovima i zidovima u ostatku objekta, te očekuju da će proces sanacije unutrašnjosti prostorija započeti uskoro.


Oko 25.000 stanovnika Maglaja i prigradskih naselja brigu o svom zdravlju povjerava ovom Domu. Direktorica Doma dr. Emira Drnda-Čičeklić kazala je da godišnje imaju 200.000 korisnika.

 

- Jedna osoba osam puta bude korisnik neke od usluga koje pružamo - kaže Drnda- Čičeklić.


Uprkos otežanim radnim uslovima, Dom zdravlja Maglaj je nastavio pružati usluge građanima smanjenim kapacitetom.

 

- Nastojimo održati zadovoljavajući nivo zdravstvene zaštite u prostorijama koje su uslovne za rad. Za usluge koje privremeno nismo u stanju pružiti, građani putuju u Tešanj - dodaje dr. Drnda-Čičeklić.

Jedna od njih je 46-godišnja Rasema Mumić, koja je zbog rentgenskog snimka prešla put od 40 kilometara do Tešnja  i natrag u Maglaj da se konsultuje s doktorom oko nastavka liječenja.

 

- U Maglaju je mnogo ljudi koji si ne mogu priuštiti ovakav trošak. Nakon ovog iskustva, ne mogu ni početi objašnjavati koliko je važno imati uslugu zdravstvene zaštite u Maglaju - kaže Mumić. 


Dom zdravlja Maglaj jedan je od četiri uništena u majskim poplavama u Bosni i Hercegovini koji se trenutno saniraju sredstvima Programa EU za oporavak od poplava. Andy McGuffie, portparol Delegacije Evropske unije u BiH i specijalnog predstavnika EU kazao je da je omogućavanje ponovne uspostave usluga zdravstvene zaštite stanovnicima poplavljenih područja među ključnim ciljevima Programa, koji obuhvata sanaciju šteta na svim domovima zdravlja koji su uništeni u Maglaju, Doboju, Domaljevcu i Šamcu.

 

Predstavnici UNDP-a koji implementiraju Program ističu zadovoljstvo napretkom radova u vrijednosti od gotovo milion KM, koji su započeli početkom septembra.

 

- Radovi se odvijaju u tri smjene. Budući da priroda određenih radova ovisi o vremenskim prilikama, moramo biti strpljivi i ne dovesti u pitanje kvalitet radova - kaže Siniša Ubiparipović, šef UNDP-a u Doboju.

 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.