Dostupnija zdravstvena zaštita za 5.000 osoba u ZDK-u

31.08.2016. 17:38 0

Nakon što su prije dva mjeseca Savez civilnih žrtava rata ZDK-a i menadžment Doma zdravlja u Maglaju zatražili podršku kantonalnih i vlasti FBiH za realizaciju projekta dostupnijeg fizijatrijskog liječenja za oko 5.000 pacijenata, ratnih stradalnika i osoba s poteškoćama u razvoju s područja šest općina ZDK-a, sve je izvjesnije da će ovaj projekt uskoro biti realiziran. Iz Službe za zapošljavanje ZDK-a najavljena je podrška za upošljavanje deficitarnog kadra u maglajskom Domu zdravlja, javila je Federalna TV.

Inicijatori projekta smatraju da bi se na ovaj način zdravstvene usluge, prvenstveno u Odjelu Fizijatrije i Centra za mentalno zdravlje, učinile dostupnijim, ali i jeftinijim za ratne stradalnike i osobe s poteškoćama u razvoju. Projektom je predviđeno zapošljavanje dva fizioterapeuta.

„Kako bi se na taj način poboljšala usluga okrenuta prema civilnim žrtvama rata, ratnim i neratnim invalidima, prema djeci sa posebnim potrebama“, ističe dr. Emira Drnda Čičeklić, direktorica Doma zdravlja Maglaj.

„Govorimo ide nam omladina u inostranstvo. Ide, odlazi. Pa sutra će i ovi otići ako ih ne zaposlimo. Mladi fizijatri koji su traženi u inostranstvu otići će. Znači prioritet nam je liječenje i zapošljavanje mlađih osoba“, rekao je Miralem Malkić, predsjednik Saveza CŽR ZDK-a.

Obnovljeni kapaciteti Doma zdravlja u Maglaju, uz manju tehničku i kadrovsku popunjenost,  mogu odgovoriti ovim zahtjevima. Na današnjem sastanku u Maglaju najavljena je podrška viših nivoa vlasti.

„Evo i Služba će kroz različite  projekte i programe koje imamo upošljavanja pomoći da se pomogne ovaj projekt i da ovaj projekt uspije“, rekao je Marinko Kelavić, direktor Službe za zapošljavanje ZDK-a.

Na ovaj način zdravstvena zaštita bi se učinila dostupnijom za oko 5.000 stradalnika i osoba s poteškoćama u razvoju iz Maglaja, Tešnja, Usore, Zavidovića, Doboj Juga i Žepča.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.