Drveni otpad iz Maglaja će se 'šredirati' u namjenskim spalionicama

2.06.2014. 16:09 0

Kantonalni štab civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona odlučio je da tri postrojenja za prečišćavanje vode, koja su grant Kraljevine Švedske, budu raspoređena u ugroženim područjima na područje općina Zenica, Olovo i Tešanj.

Kako javlja ekapija.ba, Kantonalni štab odlučio je da se u skladu sa sigurnim  i ekološkim načinima uklanjanja otpada, iz Maglaja sav drveni otpad, stabla i namještaj, obradi u postupku tzv. "šrediranja" i pretvaranja u biomasu, nakon čega će biti spaljivan u namjenskim spalionicama.

 

Kada je u pitanju organski otpad, primjenit će se postupak kojim će se zaštiti okolina, a istodobno i efikasno očistiti grad  od te vrste otpada.

 

Štab je odobrio zahtjev Općine Zenica za isporuku prehrambenih namirnica iz Kantonalne direkcije robnih rezervi, kao i zahtjev Općine Maglaj za dodatnim količinama goriva.

 

Osim toga, u ovom kantonu su na osposobljavanja putnih komunikacija nastavljeni radovi na izgradnji tri alternativna pravca na području Željeznog polja, kao i radovi na podizanju privremenog mosta na putnom pravcu Zavidovići - Olovo.

 

Svi timovi zaduženi za praćenje zdravstvene i higijensko-epidemiološke situacije i dalje su na terenu, kao i veterinarske ekipe koje prate situaciju na ugroženim područjima. Geološki timovi nadgledaju klizišta, a ugroženom stanovništvu redovno se dostavlja hrana i lijekovi.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.