Dursum Halilović ručno izradio top za maglajsku tvrđavu

13.03.2017. 14:55 0

Bosanska krajina je odvajkada bila čuvena po dobrim kovačima. Gotovo da nije bilo naselja, a da u njemu nije bilo barem jednog majstora. Danas je, pak, u cijeloj Krajini tek poneki, javlja RTV USK.

Otimajući zaboravu ovaj zanat oživljavaju tradiciju - vraćaju topove na stare gradove i tradiciju njihovog oglašavanja u vrijeme ramazana. Strpljivo, s vještinom koja se ne može naučiti, nasljeđuju sve tajne kovanja.

U nizu dana i noći nastaje top. Rođen iz želje da oživi tradiciju, čiji su pucnji od davnina javljali u ramazanu iftarsko vrijeme, a utihnuli nakon Drugog svjetskog rata.

- Top bi trebao biti na svakom starom gradu. Ja sam improvizirao ovaj top da ga mogu napraviti da bude u funkciji - kaže majstor izrađivač topova Dursum Halilović. 

Nešto čudno, neka naslijeđena upornost, tjera Dursuma da se ognjište u kovačnici ne ugasi, da vrati topove, koji su iz Bosanske Otoke zauzeli mjesta u Bihaću kod Kule, na starom cazinskom i gradu na Ostrošcu. Uskoro će i u Velikoj Kladuši, Travniku, kao i onaj upravo završen u Maglaju.

Konstrukcija i svaki detalj njegovo je djelo. Ručno i radi ih sam.

- Top je napravljen od suhog jasenovog i hrastovog drveta, okovan. Ni voda ne može ući. Cijev je metalna,a obložena je da bude starina. Unutra je metal i sedlo - kaže Dursum.

Gotovo da se ne zna kada je u njegovoj kovačnici počelo da se kuje. Jedna je od prvih u Krajini, danas najstarija. Kovački i kolarski zanat Dursum je naslijedio. Otac Ahmet, djed Ale, pradjed Okan bili su kovači. Posebno je sretan što su postali turistička atrakcija.

I ono najvažnije da su oteli zaboravu tradiciju da ramazanski topovi ponovo odjekuju gradovima.

U toku je akcija doniranja novčanih priloga za kupovinu topa za maglajsku tvrđavu.

Novčani prilozi mogu se priložiti lično Nagibu Hasaniću ili putem žiro računa: 1340100000000120, broj računa: 0500100061352 na ime Nagib Hasanić. 

Više informacija možete dobiti i na broj telefona: 062/005-251.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.