maglajinfo.com
vijesti maglaj 3409

Četvrti maglajski hafiz

Edin Hamzić svečano inauguriran u časno zvanje hafiza Kur'ana časnog

13.12.2014. 18:28 0

Mnogobrojne zvanice, hafizi, imami, džematlije i drugi gosti danas su prisustvovali svečanoj promociji Edina (Mubdina i Safete) Hamzić u časno zvanje hafiza Kur'ana časnog.

Program Svečanosti počeo je danas nakon podne-namaza u Novoj gradskoj "Vali Recep Yazicioglu" džamiji, te je trajao sve do Svečanog čina dodjeljivanja diplome novom maglajskom hafizu. 

 

Svečanosti su prisustvovali izaslanik Reisu-l-Uleme hfz. Dževad Hrvačić prof., izaslanik muftije zeničkog glavni teslićki imam Džafer ef. Gračić, glavni imam maglajski Izudin ef. M. Kruško te mnogobrojni hafizi i imami koji su učili odlomke iz Kur'ana i time uveličali promociju Edina Hamziča u četvrtog maglajskog hafiza. 

 

Hafiz Edin pred Komsiijom za hifz Rijaseta IZ-e u Bosni i Hercegovini položio je hifz 10. novembra i on je time postao četvrti maglajski hafiz nakon Nermina Ibrahimovića, Admira Husića i Maida Ibrahimovića. 

 

Hfz. Edin je rođen u Zenici 26. 10. 1992. godine. Sin je Mubdina i Safete Hamzić. U Maglaju je završio Opću gimnaziju 'Edhem Mulabdić' i trenutno je na studiju arapskog i perzijskog jezika na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

 

Izaslanik Reisu-l-Uleme hfz. Dževad Hrvačić upravo je u svom kratkom obraćanju naglasio da je Edin Hamzić uložio svoj trud i rad učeći Kur'an samo svjestan Allahove nagrade, i niej ga spriječilo to što nije završio Medresu, odnosno što ne studira islamske nauke. 

 

"Hafiz Edin nije završio Medresu niti studira Islamske nauke, ali je svjestan Allahove dž.š. nagrade uložio svoj napor i trud te naučio Kur'an napamet, i ja mu na tome čestitam, čestitam i njegovoj porodici, njegovom muhafizu Admiru Husiću, čestitam i Muftiluku zeničkom, Medžlisu IZ-e Maglaj", kazao je između ostalog hfz. Hrvačić. 

 

Sufaru (arapsko pismo) hfz. Edin naučio je kod Nevresa ef. Hodžića, imama, hatiba i mu'allima 'Vali Recep Yazicioglu' džamije u Maglaju. Hifz je kraće vrijeme učio kod hfz. Hidajeta ef. Talića i hfz. Omera ef. Zulića, da bi mu zadnji muhaffiz, koji ga je preslušao čitav Kur'an, bio kurra hfz. Admir ef. Husić, imam, hatib i mu'allim džemata "Ikre" u Minhenu.

 

Redakcija našeg portala također hfz. Edinu upućeje iskrene čestitke na postignutom uspjehu. 

 

 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.