maglajinfo.com
vijesti maglaj 4894

Predsjednik Vijeća mjesne zajednice

Enes Sejmenović: U Kosovi realizujemo nekoliko značajnih projekata

14.03.2017. 15:52 0

Mjesna zajednica Kosova jedna je od najvećih i najmnogoljudnijih na području općine Maglaj. Prema posljednjem popisu stanovništva u Kosovi živi nakon naseljenog mjesta Maglaj Grad, najveći broj stanovnika i to 1821. U Kosovi aktivno djeluju i Nogometni klub ''Vis Simm-Bau'' te Udruženje žena ''Kosovka''.

Kako nam je ispričao predsjednik Vijeća mjesne zajednice Kosova Enes Sejmenović u ovom naselju aktuelno je nekoliko projekata koji će svakako doprinijeti ugodnijem i kvalitetnijem životu mještana na području ovog naselja.

Pitka voda za mještane Gornje Kosove

Jedan od prioritetnih projekata koji se realizuje je projekat vodosnabdijevanja Gornje Kosove koji bi trebao biti završen do sredine maja 2017. godine kada će građanima biti dostupna pitka voda.

Kako kaže Sejmenović proteklih dana pumpna stanica u Gornjoj Kosovi dobila je priključak na električnu mrežu a izvršene su i pripreme te probno punjenje bazena.

- Uz nadzor i kontrolu stručnih lica bazen je napunjen vodom bez ikakvih problema. Nakon ispitivanja koja će se provesti narednih dana na bazenu pristupit će se ispiranju cjevovoda i provjerama armaturnog sistema. Kako je Mjesna zajednica podnijela zahtjev za tehnički prijem, očekujemo i skori dolazak Komisije na teren. Poštujući zakonom propisanu proceduru vjerujemo da će pitka voda biti dostupna građanima do 15 maja - ističe Sejmenović.

Ovaj projekat započeo je 2014. godine a finansiran je sredstvima Vlade ZDK-a, Agencije za razvoj, djelimično sredstvima Budžeta općine Maglaj a gotovo trećinu novčanih sredstava obezbijedili su građani.

- Ovim projektom ispravljamo nepravdu koja je učinjena prema ovim građanima početkom 80-ih godina kada nisu uobzireni tadašnjim projektom vodovoda. Sada će ovaj kraj biti trajno riješen pitkom vodom što će olakšati život građana i zaustaviti iseljavanje domaćinstava - naglašava Sejmenović.

Mještani učestvuju u Javnim raspravama

Kako nam je kazao Sejmenović značajno je spomenuti da je u toku mjeseca februara u Domu MZ-e održana Javna rasprava na inicijativu Vijeća MZ-e Kosova. Na istoj mještani Kosove tražili su da se na snagu vrati Urbanistički plan koji tretira prostor od 70,60 hektara na prostoru između magistralnog puta M-17 i rijeke Bosne.

Zaključkom Općinskog vijeća od 2. marta Urbanistički plan je ponovo na snazi te je u toj zoni sada za gradnju moguće dobiti urbanističku i građevinsku saglasnost.

- Na ovom području egzistirao je Urbanistički plan ali je isti zaključkom OV-a Maglaj 2014. godine stavljen van snage. Ovo je bila velika prepreka građanima koji legalizuju izgrađene objekte kao i onima koji imaju namjeru graditi. Naravno ostavljena je mogućnost da građani koji imaju primjedbe svoje probleme rješavaju zahtjevima za djelimične izmjene i dopune plana. Pored Urbanističkog plana raspravljalo se o inicijativi za dva kapitalna projekta a to su fekalna kanalizacija i ulična rasvjeta. Data je velika podrška Vijeću MZ-e te je usvojen Akcioni plan - priča za portal Maglajinfo.com Sejmenović.

Početkom marta u ovom naselju održana je još jedna Javna rasprava a u vezi sa zaštitom slivova za bušene bunare EB-1 u Donjoj Kosovi i EB-2 u Gornjoj Kosovi. Cilj ove rasprave bio je razmatranje Nacrta odluke o zaštitnim zonama a na osnovu elaborata koji su ranije pripremljeni.

- Nadležna služba pripremit će prijedlog odluke i dostaviti investitorima, dakle Mjesnom vodovodu i MZ Kosova da zajedno sa građanima razmotre prijedlog. Konačnu odluku donosi Općinsko vijeće Maglaj, kazao je Sejmenović.

Nogometni klub Vis dobio generalnog sponzora

U Kosovi djeluje i Nogometni klub ''Vis'' a koji će od ove polusezone nastupati pod nazivom Nogometni klub ''Vis Simm-Bau''. Nogometni klub Vis Simm-Bau ima preko 40 godina tradicije, a nastupa u Kantonalnoj ligi ZDK-a.

Sejmenović je predsjednik Skupštine ovog Kluba i kako kaže raduje ga činjenica da Upravni odbor pravi jednu lijepu priču u i oko ovog Nogometnog kluba.

- Naš sugrađanin Mirza Mujkanović, odnosno njegova firma Simm-Bau glavni je sponzor našeg Kluba. Osim pronalaska generalnog sponzora aktuelni su i radovi na našem mjesnom Stadionu, gdje smo nakon prošlogodišnjeg uspješnog projekta navodnjavanja, sada krenuli u ograđivanje terena novom žičanom ogradom. Mjesna zajednica u saradnji sa Upravom kluba planira ove godine realizovati prvu fazu u projektu rekonstrukcije stadiona odnosno planiramo graditi tribine. Povodom obilježavanja 15. maja Dana MZ-e zajedno planiramo pozvati Fudbalski klub "Sloboda"iz Tuzle radi odigravanja prijateljske utakmice. Povod je 35 godina od otvaranja stadiona. I tada je FK "Sloboda" bila naš gost – kaže Sejmenović.

Prijateljske veze s građanima Kozarca

Mještane Kosove u po dobrom pamte i mještani Kozarca sa kojima Kosovljani ostvaruju odličnu saradnju i gaje prijateljske veze. Tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu veliki broj izbjeglica iz Kozarca našao je svoje utočište upravo u domovima mještana Kosove. Povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine mještani Kosove posjetili su ovo povratničko naselje u manjem bh. entitetu i prisustvovali akivnostima u sklopu manifestacije povodom obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Tokom posjete domaćin Kosovljanima u Kozarcu bilo je Udruženje ''Srcem do mira'', a iz Kosove u Kozarac su putovali i predstavnici MZ-e, predstavnice Udruženja žena "Kosovka'', predsjednik Upravnog odbora Nogometnog kluba "Vis Simm-Bau" te predstavnici Džematskog odbora.

Kako kaže Sejmenović prijateljske veze i saradnja s Kozarcom će se nastaviti i ubuduće.

- Mi ćemo i dalje sarađivati, a dogovorena je i posjeta mještana Kozarca Kosovi 15. maja kada mi obilježavamo Dan naše Mjesne zajednice – zaključio je Sejmenović razgovor za portal Maglajinfo.com.

U planu realizacija novih projekata 

U narednom periodu Vijeće mjesne zajednice Kosova planira raditi na nekoliko značajnih projekata koji će biti ponuđeni građanima na Zboru planiranom za kraj mjeseca marta.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.