Federalni ministar Damir Mašić: Djeca u četiri škole u Maglaju 8. oktobra kreću na nastavu

29.09.2014. 16:15 0

U okviru posjete Zeničko-dobojskom kantonu, federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić danas je u Zenici s ministrom obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zeničko-dobojskog kantona Mirkom Trifunovićem potpisao Ugovor o sufinansiranju/finansiranju kapitalnih projekata saniranja šteta u odgojno-obrazovnim ustanovama, nastalim u poplavama.

U izjavi za Agenciju FENA ministar Mašić je istakao da je vrijednost ugovora 491.400 KM.

 

- Ta sredstva je Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke izdvojilo za saniranje šteta u Osnovnoj školi „Maglaj“, odnosno područnoj školi Ulišnjak, OŠ „Hasan Kikić“, područne škole „Čuprija“ i „Kamensko“ u Olovu, OŠ „Enver Čolaković“ u Janjićima i „Hasan Kikić“ u Tetovu u Zenici - kazao je Mašić.

 

Sredstva su u ovim školama, kaže, usmjerena za zamjenu krovova, kotlovnica, te na projekte koji se tiču stolarije.

 

Mašić je danas obišao odgojno-obrazovne ustanove u Zenici i Maglaju, gdje se uvjerio u kojoj su fazi sanacioni radovi.

 

- Sa zadovoljstvom mogu reći da bi djeca 8. oktobra konačno trebala krenuti u ove četiri škole u Maglaju u kojima se izvode sanacioni radovi. Djeca će biti u opremljenijim, boljim i toplijim objektima nego su bila prije majskih poplava - potvrdio je Mašić, dodajući da učenici zbog vremenskih uvjeta, koji nisu dozvolili da se podovi u školama osuše nisu krenuli na vrijeme u škole.

 

Prilikom potpisivanja ugovora ministri Mašić i Trifunović zahvalili su svim međunarodnim donatorima, prije svega UNDP-u, koji je značajan dio sredstava izdvojio za sanaciju škola u Federaciji BiH.

 

- Također, danas sam razgovarao s direktorom UNDP-a, te smo dogovorili sastanak u narednih nekoliko dana, jer je UNDP spreman izdvojiti još finansijskih sredstava za sanaciju odgojno-obrazovnih objekata - rekao je Mašić.

 

Ministar Trifunović istakao je „da se sa sredstvima Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke zaokružuje priča oko sredstava koja su potrebna za sanaciju odgojno-obrazovnih objekata na području Zeničko-dobojskog kantona“.

 

Osim ovoga, ovo ministarstvo je uspjelo osigurati besplatne udžbenike za djecu u stanju socijalne potrebe.

 

Ugovori iste namjene uskoro će biti potpisani i s Tuzlanskim i Unsko-sanskim kantonom.

 

Ukupno, Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke rebalansom budžeta i preusmjeravanjem određenih sredstava s pozicija drugih programa osiguralo je milion KM za Zeničko-dobojski, Tuzlanski, Unsko-sanski i Posavski kanton, koji su bili pogođeni stanjem prirodne nesreće.

 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.