maglajinfo.com
vijesti maglaj 6176

Fojnica: Zabilježen trenutak kada se zmija bjelouška bori sa svojim plijenom

7.08.2015. 15:55 0

Sa toplim ljetnim danima i na području općine Maglaj pojavljuje se veliki broj zmija koje na sreću nisu opasne.

Jedan mještanin Fojnice kod Maglaja zabilježio je tokom ljetnih dana avgusta kako se zmija, poznata kao bjelouška bori sa svojim plijenom, te fotografije podijelio sa korisnicima društvenih mreža. 

Inače bjelouške slove za neotrovne zmije iz porodice guževa.

Biolozi savjetuju kako ovu vrstu zmija ne treba ubijati, jer je to zmija koja ne ujeda, nije otrovna i bitna je za lanac ishrane u prirodi. Bjelouška, naime, jede žabe i reguliše njihov broj, a njome se hrane brojni sisari i predatori.

Ova vrsta zmije izuzetno je rasprostranjena na našim područjima i nije opasna po ljude.

Prepoznajemo je prije svega po svijetlim uškama iza glave na tamnosivom tijelu. U ženki su te uške većinom bijele, a u mužjaka žute. Kao i većina zmija u BiH, boja tijela im je varijabilna. Može biti tamnije ili svjetlije siva, smeđa, čak i crna. Može narasti čak i dva metra.

Kako se vidi iz priloženih fotografija zmija prilikom svog objeda nije obraćala pažnju na prolaznika i glavna okupacija bila joj je savladati žabu.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.