maglajinfo.com
vijesti maglaj 1495

Fond za pomoć postradalim područjima: Prednost treba dati izgradnji objekata u Kosovi

9.02.2016. 19:09 0

Donesen Zaključak kojim se preporučuje da izdvojena sredstva Federalnog štaba civilne zaštite, općini Maglaj dodijeljeno 1.270.00,00 KM, budu utrošena na izgradnju stambenih jedinica.

Upravni odbor Federalnog fonda za pomoć postradalim područjima na teritoriji FBiH na sjednici održanoj 23. decembra 2015. godine donio je Zaključak kojim se preporučuje da izdvojena sredstva Federalnog štaba civilne zaštite, općini Maglaj dodijeljeno 1.270.00,00 KM, budu utrošena na izgradnju stambenih jedinica.

Na sastanku koji je održan 7. januara 2016. godine u zgradi Vlade FBiH a kojem su prisustvovali predstavnici Federalnog fonda, Agencije za vodno područje rijeke Save, Agencije za vodno područje Jadranskog mora, Federalne uprave civline zaštite i Fonda za zaštitu okoliša usaglašeno je da se svim gradovima/općinama koji su dobili novčana sredstva po Odluci Federalnog štaba civilne zaštite dostavi spomenuti Zaključak Upravnog odbora Fonda o preporuci za utrošak istih odnosno o usmjeravanju sredstava za izgradnju/sanaciju stambenih jedinica.

Također na sastanku održanom 7. januara usaglašeno je između ostalog i da svi kantoni koji su dobili novčana sredstva Federalnog štaba civilne zaštite, ista trebaju prioritetno utrošiti u izgradnju/sanaciju stambenih jedinica.

Shodno gore navedenom direktor Federalnog fonda Jasmin Jaganjac 11. januara 2016. godine uputio je dopis načelniku općine Maglaj Mehmedu Mustabašiću u kome podsjeća na Zaključak Upravnog odbora Fonda te preporučuje da u općini Maglaj bude data prednost kod izgradnje 17 stambenih jedinica u MZ Kosova, a koje su već u fazi pripreme i gradnje. 

Podsjećamo, na posljednjoj održanoj sjednici 29. decembra 2015. godine, Općinsko vijeće Maglaj usvojilo je jednoglasno zaključak u kome je saglasno da sva sredstva koja budu doznačena Općini Maglaj po Odluci Federalnog štaba civilne zaštite o, odobravanju jednokratne novčane pomoći za saniranje šteta, budu doznačena kategoriji građana koji su svojim sredstvima sanirali svoje objekte od posljedice poplava, u skladu sa kriterijima donesenim zaključkom OV Maglaj iz jula 2015. godine i usaglašenim sa predstavnicima Udruženja poplavljenih građana koji su svojim sredstvima sanirali stambene objekte. 

Za četvrtak, 11. februara u 16,00 sati zakazana je 32. sjednica OV na kojoj će se raspravljati o donesenom zaključku na prošloj sjednici, odnosno o problemima članova UPG 2014. ali i o zahtjevima mještana naselja Alići koji su se jučer javnosti obratili saopćenjem u kome traže ispunjenje svojih zahtjeva, odnosno da se sredstvima koja su zaključkom sa 31. sjednice dodijeljena građanima koji su svojim sredstvima sanirali stambene objekte prvo riješe njihovi problemi.

Mještani ovog naselja sa Federalnim Fondom za pomoć postradalim područjima potpisali su ugovore o dodjeli sredstava za izgradnju novih kuća još u septembru prošle godine.

Ukoliko se njihovi zahtjevi ne ispoštuju mještani ovog naselja najavili su blokadu magistralnog puta M17, štrajk glađu, bojkot nastave te blokadu rada općinske administracije.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.