maglaj.ba
vijesti maglaj 880

Fondacija ''Hastor'': Stipendije za 27 maglajskih učenika

23.09.2015. 12:20 0

Fondacija Hastor potpisala je stipendirajuće ugovore sa roditeljima i učenicima osnovne i srednje škole sa područja općine Maglaj. Ova neprofitna organizacija ove će školske godine stipendirati 17 učenika iz osnovnih škola i 10 iz srednjih škola. Tako će ukupno podijeliti 27 stipendija, što za 12 mjeseci iznosi ukupno 51.000,00 KM.

U Sali Općinskog vijeća upriličeno je svečano potpisivanje Ugovora za školsku 2015/2016. godinu uz prisustvo Općinskog načelnika, predstavnika Fondacije Hastor, na čelu sa Nadirom Berbić, projektnom koordinatoricom, njihovih volontera, direktora osnovnih škola, te roditelja i djece učenika stipendista.

Općinski načelnik izrazio je veliko zadovoljstvo i zahvalu što jedna tako značajna neprofitna organizacija sarađuje sa budućim maglajskim intelektualcima. Poželio je mnogo uspjeha učenicima, te naglasio da se nada da će učenici opravdati ukazano povjerenje. 

Projektna koordinatorica Fondacije Hastor zahvalila se roditeljima i djeci na dolasku, te ukratko obrazložila stavke iz ugovora: "Drago mi je da možemo ulagati u djecu i u njihovo znanje, jer je to ono što je najvažnije svakome od nas. Nadam se da će učenici opravdati ove stipendije, a da će Fondacija Hastor i dalje usko sarađivati sa Općinom. Želim da napomenem sve roditelje da je bitno da se strogo drže ugovora, tj. bitno je da su primjereni i uspješni učenici, da redovno dolaze na sastanke volontera Fondacije, te da se, ukoliko su u mogućnosti, bave i volonterskim radom. Za sve one najuspješnije tj. sa prosjekom 5.0., Fondacija je omogućila i dodatnu 13. stipendiju.“

Predstavnici Fondacije Hastor posebno su naglasili da su kod izbora učenika stipendista posebno gledali socijalni i ekonomski status, potom školski uspjeh, dok su u fokusu i njihove volonterske aktivnosti, kojima se mogu baviti u Fondaciji. Osnovna ideja i cilj Fondacije Hastor je pružiti šansu mladima da svojim uspješnim školovanjem kao i volonterskim radom učestvuju u razvijanju lokalnih zajednica i vlastitih resursa.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.