FTV

FTV: Maglaj je epidemiološka i ekološka bomba, neophodan hitan odvoz smeća iz grada

NEDOSTAJE SVEGA!

FTV: Maglaj je epidemiološka i ekološka bomba, neophodan hitan odvoz smeća iz grada

31.05.2014. 05:13 0

Prema prvim procjenama, šteta u Zeničko-dobojskom kantonu je veća od 500 miliona KM. Sve općine su pretrpjele određene gubitke.

VIDEO

Stručnjaci su upozorili da, ako se ne pristupi sistemskom odvozu smeća, općina Maglaj bi mogla postati prava ekološka bomba. Maglaju nedostaje mehanizacije, ljudi su iscrpljeni, a sve je manje i vremena za zaustavljanje opasne epidemije.

 

Grad Maglaj se pretvorio u deponiju i predstavlja ekološku bombu. Izbačeno smeće iz podruma i poplavljenih stanova se odvozi na divlju deponiju pored rijeke i predstavlja opasnost. Maglajlije su na izmaku snage, treba im organizirana akcija čišćenja i mehanizacija. Stručnjaci upozoravaju na hitno sistemsko čišćenje, jer dobra volja volontera nije dovoljna.

 

"Grad je zatrpan smećem, a zdravstvene mjere se ne mogu poduzimati dok se grad ne očisti. Obale rijeke Bosne su deponija smeća i Maglaj je epidemiološka bomba koja bi svakog dana mogla eksplodirati", upozorava prim. dr. Tarik Kapidžić, predsjednik ljekarske komore ZDK-a.

 

Maglajlije se nadaju da će nadležni čuti njihov vapaj i slanjem potrebne mehanizacije pomoć im u sprečavanju ekološke katastrofe.

 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.