Izložba karikatura i maskota

Galerija AB: Otvorena izložba "Povratak u rodino gnijezdo" Vjekoslava Bojat

19.12.2014. 01:06 0

U večernjim satima 17. decembra u prostorijama Galerije AB Maglaj otvorena je izložba istaknutog umjetnika, Vjekoslava Bojat, autora poznate Ecobelle - simbola Natrona i Žbahe - maskote muzičkog festivala ''Studentsko ljeto'' kao i samog Maglaja.

"Obilježavajući tri decenije profesionalnog rada u oblasti karikature i grafičkog dizajna, selektirana je ova postavka karikatura. Većina njih je obišla značajnije festivale u zemlji i inostranstvu, a neke od njih su i laureati sa tih festivala. Osim toga, tu je i jedinstven set eksponata koji predstavljaju uspješnu simbiozu biznisa i umjetnosti. Radi se o poznatim maskotama koje su efektom obilježile reklamne kampanje manifestacija i kompanija sa kojima sam imao priliku sarađivati. Ta postavka će u vidu samostalne izložbe, nadam se, tokom ove i naredne godine, obići značajnije kulturne centre", kazao je Bojat o svojoj postavci koja će za posjetioce u Galeriji AB Maglaj biti otvorena sve do 17. januara 2015. godine. 

 

Vjekoslav Bojat, inače je rođen u Crnoj Gori, diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, a u posljednje vrijeme kako je to napisao o sebi bavi se traženjem posla, istraživanjem starih mostova u Crnoj Gori, slobodnim radom u oblasti grafičkog dizajna, vizuelnim i tržišnim komunikacijama, fotografijom i karikaturom.

 

Rođen na Pivskoj planini, Crna Gora, kao službeno dijete u seoskoj školi na Unču 1960. Od tada, preko selidbe u Bosnu, pa sve do diplomiranja na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, 1983. ne izlazim iz školskog ambijenta. I sada mi, vjerovatno od toga, zvoni u ušima, na kojima priroda zaista nije štedjela, a pomću kojih se nalazi kuhinja u kojoj se vazda krčkaju svakorazne karafeke i manifetluci. Izvanredno obrazovanje uz razvoj u briljantnoj generaciji, pod maestralom rukom neponovljivog profesorskog kolegijuma dali su mi duhovnu i kreativnu širinu, koja je glanc i artikulaciju dobila kroz primjenu stečenog u vatrenim krštenjima širom one velike domovine, pa i šire.

 

Maglaj, tipična varoš bosanskog ambijenta u kojem sam odrastao, bio je snažan izazov i obećavao nastavak kreativne avanture. Sa kolegama slikarima, muzičarima, piscima, ljudima... kojima ta varoš nije oskudijevala, učestvujem u stvaranju takvog ambijenta na kojem su mogle pozavidjeti mnogo veće urbane sredine. Kompanija „Natron“ mi pruža priliku i ubrzo postaje nadaleko čuven primjer moći umjetnosti primijenjene u biznisu, marketingu, svakodnevnici. Stvaram Ecobellu, Natronovu maskotu, koja će, zračeći šarmom, postati ne samo izvanredan ambasador Kompanije na svjetskom tržištu, nego avangarda i moćan simbol nadolazeće ekološke svijesti. U pomenutoj kuhinji, između onih ušiju, zakuhava se i Žbaho. Studentsko ljeto, vodeći muzički Yu-festival za mlade, dobija vizuelnu artikulaciju... Odličan primjer kako mala sredina ne mora biti i provincija, su i izleti i priznanja po bjelosvjetskim izložbama i festivalima karikature i vizuelnih komunikacija uopšte. Možda ne baš tim redom... Sarajevo, Beograd, Zagreb, Portorož, Danilovgrad, Maglaj, Ancona, Montreal... A onda - rat. I prostom računicom - bolje u Crnoj Gori, nego u crnoj zemlji - devedes’druge sam se obreo u Podgorici.

 

Nemajući sa sobom nikakvog dokumenta, sem lične karte, ni diplomu, potražio sam posao i zamislite - dobio. Preko veze, naravno; Ecobella i Žbaho, kao poznati likovi tadašnjem prvom čovjeku “Pobjede”, su odradili posao. Nastavljam tako osnivajući marketing agenciju “Poma” u toj novinsko - izdavačkoj kompaniji, a zatim kao urednik fotografije u istoimenom dnevnom listu. Do skora.

 

U posljednje vrijeme bavim se traženjem posla, istraživanjem starih mostova u Crnoj Gori, slobodnim radom u oblasti grafičkog dizajna, vizuelnim i tržišnim komunikacijama, fotografijom i karikaturom. Daako be continued, napisao je o sebi autor postavke u Galeriji AB Maglaj koju ne smijete propustiti. 

 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.