Galerija 'AB' u kojoj je izlagao Safet Zec uništena u vodenoj stihiji

24.05.2014. 13:13 0

Galerija „AB“ grafičke slikarice Admire Bradarić uništena je u vodenoj bujici koja je Maglaj poharala za samo nekoliko sati, u noći sa 14. na 15 maj, piše bh. novinska agencija Patria.

- Galerija je skroz uništena. Izbacila sam mulj koji je ostao kada se voda povukla. Pokušavam spasiti šta mogu. Mulj se zalijepio u sve pore i teško se čisti, visina je bila 50 cm. Sad čekam da se zidovi osuše – kaže Bradarić.

 

Voda je ušla i na drugi sprat galerije u kojoj je ova slikarica održavala likovne radionice za djecu i odrasle crtanje, slikanje, vajanje, izrada nakita...Kako kaže, poplavu takvih razmjera nije mogao niko očekivati.

 

- Sve se dogodilo jako brzo, u sat do dva bujica vode je bila visine 3 metra. Ja sam digla stvari na visinu od jednog metra. Mislila sam i ako bude poplava neće biti duboko. Niko nije očekivao da mu rijeka teče oko kuće -  kaže Bradarić.

 

Inače, ova mlada slikarica galeriju je otvorila 2009. godine uz pomoć svog profesora i mentora grafičara Halila Tikveše. Svoju podršku radu ove galerije dao je i bh. slikar Safet Zec koji je 2011. godine imao samostalnu izložbu. A osim njega izlagali su i Mustafa Skopljak, Amra Zulfikarpašić, Ismet Krkalić i mnogi drugi umjetnici.

 

Admira naglašava da i sada ima podršku brojnih umjetnika koji zovu i raspituju se kako joj mogu pomoći.

 

- Imam namjeru ponovo osposobiti galeriju, sigurno će potrajati, ali ću to uraditi. Ostao je fundus galerije tako da imam od čega početi – kazala je Bradarić za NAP.

 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.