Dječiji osmjeh se vratio u grad

Glumci Narodnog pozorišta Sarajevo održali predstavu za mališane Maglaja

2.06.2014. 17:02 0

Dom kulture 'Edhem Mulabdić' danas je bio poprište dječijeg smijeha i igre, onoga čega u Maglaju ovih dana jako nedostaje. Glavni krivci za to bili su glumci Narodnog pozorišta Sarajevo, koji su putem dječije predstave skrenuli pažnju na neophodne mjere za zaustavljanje epidemije, na pravila lične higijene...

Prelijep i hvale vrijedan gest volontera naših umjetnika.

 

Više o projektu

 

Projekt HITNO, HITNO! volonterska je inicijativa bh. scenskih i likovnih umjetnika/ca i muzičara/ki, nastala iz potrebe da se djeca poplavljenih područja BiH edukuju kako bi se izbjegle bolesti koje prijete ovim područjima i spasili životi ljudi, a koji će putem dječije predstave skrenuti pažnju na neophodne mjere za zaustavljanje epidemije, a to su pravilna lična higijena, pravilan odnos prema konzumiranju hrane i pića, higijena predmeta, zaštita mjesta stanovanja te upoznati najmlađe sa opasnostima od mina.

 

Volonteri na terenu su svjedočili da djeca u poplavljenim područjima nisu svjesna da ne smiju dolaziti u dodir sa predmetima i hranom koji su bili pod vodom, da ne smiju samovoljno da odlaze na lokacije koje su kontaminirane te da moraju biti oprezni pri kretanju u takvim područjima jer je usljed poplava došlo do pomjeranja minskih polja.

 

Podaci koje je objavio CIN (Centar za istraživačko novinarstvo) ukazuju na velike opasnosti od zaraze koje bi mogle izazvati prljavština, septičke jame i leševi uginutih životinja, s obzirom na to da BiH ne raspolaže sa palionicama za iste. Prema sopštenju za javnost BH MAC ukazuje na činjenicu da je BiH zemlja koju elementarne nepogode najviše pogodile, te da se još ne mogu procijeniti razmjere štete i budućih problema. Većina roditelja i staratelja je zauzeta čišćenjem stambenih jedinica oštećenih poplavama kao i nabavkom osnovnih životnih potrepština te nemaju dovoljno vremena da se u potpunosti posvete djeci koja nisu u mogućnosti da borave u školama i vrtićima. Djeci koja su ugrožena je neophodno posvetiti mnogo pažnje kako bi što bezbolnije prevazišli traumu gubitka doma , ličnih stvari ili čak svojih bližnjih.

 

Projektom HITNO, HITNO! žele na djeci razumljiv i blizak način približiti opasnosti koje se javljaju nakon poplava i pružiti neophodnu pažnju, a ujedno pomoći i roditeljima i starateljima. Projekt će biti realiziran kroz interaktivnu predstavu i likovnu radionicu, te podjelu higijenskih paketića. Osnovu za dramaturgiju predstave činit će upute Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, a i proces rada će nadgledati doktori medicine – specijalisti infektologije. Djeci će biti podjeljeni pisani materijali dostavljeni od Zavoda za javno zdravstvo, te brošure sa informacijama o minama u saradnji sa organizacija UNDP, BHMAC i EUFOR.

 

Glumci i glumice će u timovima po četvero posjetiti lokacije zahvaćene poplavama i izvođenjem predstave podizati svijest djece o opasnostima te o načinima prevencije i zaštite u novonastaloj situaciji . Nakon petnaestominutne predstave djeca će imati priliku da kroz druženje sa glumcima i glumicama prolaze kroz situacije koje su prikazane u predstavi, kako bi što bolje usvojili koristan sadržaj na zabavan način. Potom će uslijediti likovna radionica terapeutskog karaktera, gdje će djeca moći izraziti potencijalnu traumu ili svoja osjećanja u odnosu na situaciju u kojoj se trenutno nalaze.

 

U prvoj seriji posjeta ćemo obuhvatiti 1.000 djece u područjima koja su trenutno najpristupačnija i gdje je moguće okupiti što veći broj djece na sigurnoj lokaciji koja nije kontaminirana. Glumci i glumice će biti organizovani u šest timova kako bi paralelno djelovali na više lokacija. Cilj nam je u što kraćem periodu obuhvatiti što širu teritoriju i edukovati što veći broj djece.

 

PODRŠKA PROJEKTU

 

Učesnici projekta HITNO, HITNO!, glumci/ce , redateljica, autori/ce i izvršni/e producenti/ce, se u potpunosti odriču honorara. Prioritet u odnosu na druge obaveze u struci jeste angažman na projektu i posjeta poplavljenim područjima naše države. Realizacija navedenih aktivnosti projekta zahtjeva finansijsku podršku za: putne troškove, prostore za održavanje predstava, pribor za likovne radionice, rekvizitu i za dezinfekcione i higijenske proizvode od kojih će se formirati paketi za djecu i članove njihove porodice.

 

Pored učesnika i učesnica u projektu, organizacije koje su pokazale interes ili podržale finansijski i/ili nefinansijski projekt HITNO, HITNO! su British Councile, UNDP, Javni zavod za zdravstvo, kino Meeting point, Save the children.

 

MONITORING I EVALUACIJA

 

Udruženje “Kontakt” vrši kontinuiran monitoring svih aktivnostiprojektakroz aktivan rad svojih organizacionih tijela. Naime, svi redovni sastanci organa udruženja su usmjereni ka evaluaciji i praćenju realizacije ciljeva projekta i udruženja, kroz izvještaje nadležnih organa udruženja. Monitoring aktivnosti uključuje evaluaciju nivoa realizacije zadatih ciljeva, te pomno praćenje i kontrola izvršenja budžetskih stavki. Finansijski rad udruženja, pored monitoringa internih organa, podliježe i vrši se od strane nadležnih vladinih organa, svih njegovih donatora (kroz redovno izvještavanje donatorima).

 

Putovat će po BiH od 31.maja sa 5 glumačkih timova. Rad svih ljudi u predstavi je volonterski!

 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.