Godinu dana bez krova nad glavom: Protest mještana zaseoka Alići u MZ Kosova

15.05.2015. 19:04 0

Tridesetak stanovnika zaseoka Alići u maglajskoj mjesnoj zajednici Kosova jutros su pored magistralnog puta Doboj-Sarajevo u svome mjestu podigli šatore u znak protesta zbog sporog rješavanja njihovog stambenog pitanja.

Naime, 17. maja prošle godine veliko klizište je uništilo cijeli zaselak sa 17 kuća i bez doma ostavilo 60-tak stanovnika. Do danas samo tri porodice su uspjele dobiti krov nad glavom. Ostali čekaju bez nade da će uskoro riješiti svoj problem, javila je FTV.

Prizor nakrivljenih kuća u Alićima i danas privlači pažnju putnika koji putuju magistralnim putem od Sarajeva prema državnoj granici na sjeveru. Veliko klizište je u maju prošle godine u zaseoku Alići u maglajskoj MZ Kosova uništilo 17 kuća i bez doma ostavilo 60 žitelja. Samo tri porodice su do danas, uz pomoć države i donatora, riješile stambeno pitanje. Ostali čekaju bez nade da će uskoro ponovo imati dom.


Uz nedostatak novca za izgradnju novih objekata, dodatni problem predstavlja činjenica da većina ljudi nema zemljište na kojem bi gradili novu kuću jer nemaju novca da ga kupe. Građani su, kažu, odlučni istrajati u protestima dok ne dobiju obećanja da će njihovi problemi uistinu biti riješeni.


Video prilog pogledajte klikom OVDJE.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.