maglajinfo.com
vijesti maglaj 8809

Godišnjica progona Bošnjaka novošeherskog kraja

24.06.2016. 07:26

Malo je poznato da se tokom juna 1993. godine na granicama općina Teslić, Tešanj, Žepče i Maglaj dogodio egzodus sličan onom u Srebrenici.

Jedinice HVO 24. juna 1993. godine napustile su do tada zajedničke linije odbrane sa Armijom RBiH i u Novi Šeher i Žepče dozvolile ulazak jedinica Vojske RS sa kojima su sudjelovale u progonu vojnika i civilnog stanovništva prema Željeznom Polju i Zenici.

Oko 7.000 vojnika i civila je kroz bespuća i minska polja tražilo spas. Od toga je 421 završilo u logoru u Žepču, a blizu 457 je preko srpske teritorije deportovano u mostarske i druge logore gdje su proživjeli teška mučenja.

Nakon izdaje HVO-a, Maglaj, Tešanj i slobodne dobojske teritorije su se našli u potpunom devetomjesečnom okruženju. Jedinice VRS ušle su u Novi Šeher i odmah, uz pomoć HVO počele progon novošeherskog i stanovništva ranije izbjeglog iz Teslića.

Tog 24. juna 1993. stanovništvo više naselja s područja Maglaja, Novog Šehera i Teslića je putem preko šume, minskih polja, pod vatrom tražilo put ka slobodnoj teritoriji Željeznog Polja. 

Neki nisu mogli ići jer su bili teško ranjeni. Neki su ostali u okruženju. Oni koji se nisu uspjeli izvući iz obruča završili su u sabirnom centru u Perkoviću. Odatle su prebacivani u Ljubuški, a zatim u Gornji Vakuf - Uskoplje.

Iz Udruženje Bošnjaka ''Sa tekbirom putem spasa 98'' obavijestili su i pozvali građane općine Maglaj, Novošeherskog i Teslićkog kraja i ove godine na tradicionalni pohod ,,Put Spasa'' Čobe - Željezno Polje. 

Polazak je 28.06.2016. godine, u utorak iz Čoba ispod lipe, u 6,00 sati. Za sve učesnike pohoda obezbjeđen je prevoz iz Željeznog Polja, a sve potrebne informacije mogu se dobiti na telefon broj: 062/684-546. 

Budi u toku - www.maglajinfo.com