maglajinfo.com
vijesti maglaj 2488

Prije 25 godina

Grad heroj: Na današnji dan 1994. godine deblokiran Maglaj

19.03.2019. 09:43 0

Prošlo je 25 godina od kako je 19. marta 1994. godine nakon potpune devetomjesečne opsade deblokiran grad heroj.

Izdajom ekstremnih dijelova HVO-a iz Žepča, Maglaj je 24. juna 1993. godine došao u potpunu devetomjesečnu blokadu koja je donijela neopisivo težak životni period svim građanima Maglaja i odbrambeno-oslobodilačkim jedinicama.

Južni dio općine, bradićki i novošeherski kraj usljed napada agresorskih snaga bili su potpuno odsječeni od ostatka maglajske općine, a stanovništvo je protjerano s njihovih ognjišta dok je veliki broj civila odveden u logore.

Žene, djeca, djedovi, nane zatvarani su u školske i druge objekte gdje su pod čizmom agresorskih vojnika provodili vrijeme dok su njihovi muževi, očevi i sinovi branili slobodu i kućni prag.

Punih devet mjeseci trajala je agonija koju su građani Maglaja izdržali i stoički podnijeli. Pripadnici Prve maglajske brigade a kasnije 327. viteške brdske brigade vodili su neustrašivu i hrabru bitku s daleko moćnijim izdajničkim snagama HVO-a i pripadnicima VRS. 

Neprekidna granatiranja bez precizno utvrđenih vojnih ciljeva, snajperska gađanja civila i svega što se maglajskim ulicama kretalo, nestašica životnih namirnica, glad i žeđ, bez struje i vode, život u okruženju agresorskih bez komunikacije sa ostatkom svijeta bili su svakodnevnica. 

Ramiz Musaefendić, pripadnik Civilne Zaštite u Maglaju tokom ratnih godina ispričao je tešku priču o preživljavanju Maglajlija i Maglajki tokom rata, o snabdijevanju namirnicama koje su bile neophodne za preživljavanje tokom blokade. 

- Maglaj je u toku rata bio u okruženju i ovo je pravac Tešnju, Tešanj i Maglaj bili su jedna cjelina. Glavno snabdijevanje Maglaja, dakle hrana dolazila je putem paketa koje su ispuštali avioni, ovo brdo pa tamo do planinarskog doma je bilo mjesto za snabdijevanje. Civilna Zaštita je ovdje odradila svoj posao i sakupljala hranu za Maglaj, za građanstvo. Mislim da nije bilo toga, Maglaj bi teško mogao i da se brani i opstane, tako da smo mi ovdje izlazili u vrijeme dogovora kada će padati ti paketi i boravili cijelu noć dok se ne pregleda, dok se ne pobere, dok se svaki grm ne pretrese - priča i pokazuje Ramiz u video-prilogu objavljenom na YouTube-u. 

Danas 25 godina poslije deblokade sjećanja su i dalje svježa, a Maglajlije su u Maglaju i sjećaju se konačne deblokade i ulaska jedinica UNPROFOR-a u grad. 

Deblokadi Maglaja prethodilo je potpisivanje Vašingtonskog sporazuma 18. marta 1994. godine između Franje Tuđmana i Alije Izetbegovića kada su se stvorili politički uslovi za obustavu potpune devetomjesečne blokade našeg ali i drugih gradova koji su bili u blokadi. 

Da se nikada ne zaboravi!

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.

@maglajinfo.com

Možemo li našu BiH predstaviti uz #AroundBosnia? Must see places idemo! Ljeto ćemo svakako provesti većinom u BiH. https://t.co/bfO9SoSAj9

@maglajinfo.com02.06. - 23:06h