Dobar muštuluk za vijest o polubratu Ibrahimu

Hadžinica Sala Sejmenović iz Kosove kod Maglaja traga za polubratom

7.01.2015. 18:06 0

Iako je polubrata Ibrahima Zaimovića posljednji put vidjela u godinama Drugog svjetskog rata, hadžinica Sala Sejmenović (77) iz Kosove traga za njim ili članovima njegove porodice posljednjih nekoliko mjeseci, piše avaz.ba.

- Sjećanja na Ibrahima je malo, tada sam bila sasvim mala djevojčica. On je od mene bio stariji 13 godina I brat mi je po ocu Mehmedu, a majka mu se zvala Fata - priča nam hadžinica Sala.

 

Kako nam kaže, tokom Drugog svjetskog rata u njihovo selo, Matuziće, upale su njemačke okupacione snage.

 

- Uzeli su vola od komšije Smaje Aličića i pristavili kazane da kuhaju ručak. Tada neko zavika da partizani idu iz Mravića, oni samo isprevrtaše one kazane i počeše se kupiti. Na moga oca natovarili su sanduk sa municijom i otjeraše ga - prisjeća se Sala.

 

Osim oca, priča Sala, vojska je u nepoznatom pravcu deportovala i puno mlađih mještana Matuzića, a među njima je bio i polubrat Ibrahim. Otac se na Karušama uspio spasiti i vratiti u selo. Od tada se za Ibrahima više ništa nije čulo.

 

- Davno je do nas došla priča da ga je neko vidio u Njemačkoj, ali od tada pa sve do ljeta prošle godine ni glasa - priča Sala i dodaje da su u porodici svi mislili da je davno umro. 

 

Jednog dana nakon poplava u Matuziće je došao konvoj pomoći iz Turske.

 

- Čula sam da se neki čovjek raspitivao za selo Matuziće, porodicu Zaimović i Zaimovića greblje. Nekim ljudima je rekao da mu je odatle djed Ibrahim Zaimović i da je i on Zaimović - prepričava Sala. Kada je to čula, hadžinica Sala obišla je i Crveni križ, carinu, pa sve do ambasade Turske uz pomoć prijatelja Amera Memiševića iz Sarajeva, tragajući za osobom koja se interesovala za Zaimoviće u Matuzićima. Sve što je uspjela saznati bilo je ime jednog od vozača iz konvoja – Sedat Bali, koji joj je također obećao pomoć.

 

- Ne znam da li je Ibrahim živ, sada bi mu bilo 90 godina. Ja dok sam živa stati neću sve dok ne nađem barem nekoga od njegove  porodice. Ko mi donese kakvu dobru vijest ni sam ne zna kakav će dobar muštuluk dobiti - kroz suze nam je rekla hadžinica Sala. Sala je rano ostala siroče i život je nije mazio. Zbog toga, kaže, ima izrazito istančan osjećaj za porodične veze i ljubav prema svim članovima porodice. Vjeruje da njena potraga neće biti uzaludna.

 

- Mediji su moćni, vjerujem da će mi i oni pomoći - dodala je Sala s nadom za List "Avaz".

 

 

 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.