D. Đuhera/Maglajinfo.com
vijesti maglaj 2650

HF EXIT: Prilike Jusufa i Đulse podsjećaju na 18. vijek, živjeli na spratu štale

17.10.2016. 22:38 0

Volonteri Humanitarnog fonda ,,Exit'' posjetili su porodicu Kalabić u maglajskom selu Ravna, a pri čemu su im uručili poklon-paket podmjere i 100,00 KM. Socijalne prilike Jusufa i Đulse Kalabić više podsjećaju na 18. vijek i na scene iz montiranih filmskih kadrova, nego na životnu stvarnost 21. stoljeća. Nadamo se novim donacijama i ponovnoj posjeti, navode iz Fonda.

Humanitarna ekipa fonda ,,Exit'' posjetila je u četvrtak, 13.10.2016. godine, porodicu Kalabić u selu Ravna nedaleko od Maglaja. Po preporuci mjesnog imama Ajdina-ef. Mehmedovića donatorski paket podmjere i novčana donacija uručena je Jusufu i Đulsi Kalabić.

Na veliku nevjericu zbog zatečenog stanja i socijalnih prilika, na pripremljeni paket za pet porodica u selu Ravna dodata je i novčana pomoć od 100,00 KM.

Kalabići su dugo vremena živjeli u štali, objektu za stoku, te su prešli u staru višedecenijsku kuću koju su dobili od jednog člana rodbine, navodi Đulsa u toku razgovora.

Zasigurno da je trenutna kuća mnogo bolja od štale pored nje, ali ova kuća više podsjeća na scene iz montiranih filmskih kadrova, nego na životnu stvarnost 21. stoljeća. Jusuf i Đulsa imaju tri kćerke, udate, i oni trenutno žive sami.

- Nemam ni jedno muško, majčinski je prozborila stara Đulsa, misleći na to da bi joj muž sada imao nekoga pri ruci za dnevnice ili kućne obaveze.

Oni žive iz dana u dan, od dana do dana, bez redovnih primanja ili poslova. Jusuf traži i radi na sitne dnevnice, te se snalaze kako znaju i umiju. Nabavka kućnog namještaja ili savremena tehnologija nisu ni u planu bračnog para Kalabić, jer ne mogu planirati ni za osnovne životne namirnice. Uz sve neprilike, kako je i poznato, selo Ravna zbog nepogodnog terena nema urađen vodovodni sistem niti navodnjavanje.

- Nadamo se angažmanu naših sugrađana, humanitarnih udruženja i nadležnih institucija, u saradnji s nama ili individualno, te očekujemo da će biti novih donacija i posjeta porodici Kalabić u maglajskom selu Ravna, navode iz Humanitarnog fonda ,,Exit'' o kojem više možete saznati ovdje.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.