HF EXIT: Sedmična posjeta u znaku leukemije, karcinoma želuca i drugih teških oboljenja

29.10.2016. 17:18 0

Ovosedmična posjeta terenske ekipe Humanitarnog fonda ,,Exit'' bila je na relaciji Čojluk-Plane-Novi Šeher-Moševac. Sve četiri osobe zatečene su u vidno slabom zdravstvenom stanju u borbi s najtežim oblicima bolesti, a uz sve to i u slabim novčanim prilikama. Da zdravlje nema cijenu, potvrda su obiđene porodice koje i pored redovnih primanja ne mogu sustići troškove liječenja, putnih izdataka i ostalih potrepština što se nadovezuju na bolest. Iz budžeta fonda izdvojeno je 850,00 KM.

Na osnovu odluke Upravnog odbora fonda, posljednji četvrtak je bio u znaku posjete i podrške teško oboljelim osobama, a dodijeljene su im jednokratne novčane pomoći. Iako je fond lokalnog karaktera, kako pri skupljanju tako i pri uručivanju donacija, prihvaćene su molbe od dviju mladih djevojaka koje su u teškoj ekonomskoj situaciji, te im zahtjevi iz moralnih razloga nisu odbijeni. Iz budžeta fonda izdvojeno je 850,00 KM koje su raspoređene porodicama kao prvonamjenska pomoć za jednokratnu stipendiju, zatim za liječenje leukemije, karcinoma želuca, crijevnih i srčanih oboljenja, te multiple skleroze.

Sadija Zeković živi sa suprugom i troje maloljetne djece u naselju Čojluk. Sadiji je ljekarskim pregledom ustanovljen karcinom želuca, a kojega su ljekari poslije konsultacija morali u potpunosti odstraniti. Trenutno je na kućnom liječenju i uskoro očekuje kemo terapije. Bolest je otkrivena prošle godine i još se uspijeva nositi s posljedicama operacije, dok je supruga stopostotni invalid od proteklog rata.

Salko Karabegović je jedan od naših starijih sugrađana, živi sa suprugom u mjestu Plane, te vodi višestranu bitku s bolestima. Pored nekadašnjih problema s kičmom, Salko ima više srčanih oboljenja, bolesti jetre i žuči. Kako kaže, donaciju koju je dobio treba odmah proslijediti komšiji od kojega je pozajmio novac.

Emina Dubravac je rođena 1953. godine i već dvadesetak godina upotrebljava stome koje su joj neophodne poslije operacije debelog crijeva. Emina živi u Novom Šeheru u porodičnoj kući i skoro je nepokretna. Prilikom susreta nije mogla zadržati suze i u više navrata je blagosiljala članove fonda za izdvojenu donaciju i posjetu.

Smajo Hekić ima dva sina i suprugu, očekuje poziv na kemo terapiju i nada se uspješnom izlječenju leukemije od koje boluje. Smajo je nastanjen u Moševcu, te pored bolesti borbu vodi i sa ionako slabim finansijskim nedostacima. Ponekad ne znaju šta će jesti, spomenuo je Smajo jednom od članova ekipe fonda.

Rifat Bećirović, zvani Cano, dobro je poznat u maglajskoj čaršiji i često viđen lik u gradu. Dok je trajala pauza u Maglaju, na putu iz Novog Šehera za Moševac, naišao je Rifat u poderanim patikama i slabo obućen za današnje vremenske prilike. Za Canu su izdvojena sredstva kojima je obezbjeđena nova jakna, patike i kačket, po njegovom izboru.

Fikret Delić iz Straišta uputio je zahtjev za novčanu pomoć na ime Upravnog odbora fonda, te mu je u saglasnosti članova odobreno 50,00KM.

Saimi Kovačević, studentici, i Muameri Đip, oboljeloj od multiple skleroze, donacija u iznosu od 150,00 KM i 50,00 KM uplaćena je na žiro-račun. Iako spomenute nisu naseljene na području Maglaja, pružena im je jednokratna novčana i na taj način data ujedno i moralna podrška.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.