D. Đuhera/Maglajinfo.com
vijesti maglaj 4566

HF EXIT: U novoj seriji altruizma na vratima kod 4 penzionera i 2 bolesna sugrađanina

24.07.2016. 13:11 0

Altruisti Humanitarnog fonda ,,Exit'' u četvrtak su posjetili četiri maglajska penzionera sa skromnim poklonima, te uručili novčane donacije dvojici Maglajlija za pomoć pri liječenju. Razgovor s Marom, Avdom, Sehkom, Ibrahimom i Esmirom protekao je vrlo brzo u kratkim pričama iz penzionerskih dana i života trenutno opterećenog bolešću.

Članovi Humanitarnog fonda ,,Exit'' posjetili su u četvrtak četiri maglajska penzionera i dva bolesna sugrađanina. Nova serija posjeta podrazumijevala je moralnu i jednokratnu materijalnu podršku, a što obuhvataju utvrđene aktivnosti fonda.

Ibrahim Hrnjičić je dugogodišnji samostalni prijevoznik, nastanjen s porodicom u Starom gradu. Članovi Džematskog odbora Kuršumlije ističu da ga pamte kao čovjeka koji je bezuslovno mnogobrojno puta doprinio aktivnostima džemata. Nesretnim slučajem, spašavajući kćerku, Ibro je pao s kamenog zida i tom prilikom zadobio frakturu kuka i desne ruke, a poslije čega je imao operaciju. Na ime pomoći pri liječenju Ibrahimu je uručeno 150,00 KM iz budžeta fonda.

Mara Heralić, poznata kao Vida, živi sama, bila je dugogodišnja uposlenica Općine Maglaj, sada penzionerka, a ostala je poznata kao čestita i vrijedna radnica na održavanju čistoće zgrade tadašnje lokalne uprave. Uz vrlo lijepu dobrodošlicu ispričala je članovima fonda svoju životnu priču ratnih devdesetih godina i neskromno iskazala ljubav koju je gajila prema mužu Jusufu pokazajući nekadašnje fotografije.

Avdo Mustajbašić je nekadašnji uposlenik Natrona, osamdesetosmogodišnji penzioner, koji živi sa suprugom u porodičnom stanu. Maglajlijama je prepoznatljiv i kao nerazdvojni prijatelj starog mujezina Mustafe Ahmetagića (rhm.), a na čiji spomen i danas osjetljivo reagira. Kroz raznolike priče Avdo ističe da nema njegove generacije i da je nastariji u svom dijelu grada. Iako nije isticao bolest, saznajemo da zadnju godinu provodi s velikim poteškoćama u kretanju žaleći za šetnjom i obilaskom maglajskih džamija. Supruga je također penzionerka i dvadesetogodišnji korisnik inzulina.

Sehka Terzimehić je već 3. godinu bolesna i dane provodi s članovima svoje uže porodice. Inače, poznata je Maglajka iz loze Terzimehić i vrlo rado viđena među poznanicima. Prilikom posjete primijetila se velika ljubav, pažnja i brižnost od strane članova porodice, a kako navode, uveliko se oporavila i zdravstveno napredovala za razliku od situacije u kakvoj se nalazila. Sehka se trudi i bori sa svojim zdravstvenim stanjem, te svakodnevno komunicira i uspješno razmjenjuje ideje i razmišljanja s prijateljima i familijom.

Esmir Suljaković je mladi Maglajlija, porijeklom iz Tujnice, kojemu je 2010. rađena transplatacija rožnice. Kako bi zaštitio oči od spoljnjih povreda i oštećenja, Esmir koristi sočiva, a koja su mu nedavno oštećena. Da bi izvršio zamjenu postojećih, potrebna su mu novčana sredstva a za što je pismeno zatražio i pomoć od fonda. Iako je trenutno zaposlen, uzevši u obzir iznenadne troškove, nastalu situaciju i nemogućnost samostalnog finansiranja leća, iz fonda je izdvojeno 100,00 KM na ime pomoći pri liječenju.

Pored uručenih 250,00 KM za liječenje, u svrhu posjete penzionerima utrošeno je 75,00 KM iz budžeta kojega sedmično finansiraju Maglajlije i Maglajke, ali i drugi prijatelji fonda.

Više o HF EXIT možete saznati klikom ovdje

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.