maglajinfo.com
vijesti maglaj 5108

HF EXIT: Zenički Almy d.o.o. u akciji s maglajskim fondom

3.11.2016. 13:58 0

Pored maglajskih privrednika, ideja fonda stigla je i do rukovodstva Almy d.o.o. Zenica, koji je na ime pomoći Maglajlijama uručio pakete podmjere. Uz zeničke pakete, iz budžeta fonda izdvojena su novčana sredstva za porodice na relaciji Adže – Kosova – Stari grad.

Dio ekipe ,,Exita'' realizirao je zajedničku akciju maglajskog fonda i zeničkog privrednog giganta Almy d.o.o.. Humanitarci fonda obišli su prošle sedmice tri porodice na maglajskom području, a prilikom čega su uručili pakete podmjere i novčane donacije.

U novošeherskom naselju Adže živi četveročlana porodica Sirovica. Otac Senajid je nezaposlen, radi fizičke poslove, na dnevnice, te prehranjuje porodicu od dnevnice do dnevnice. Majka je također domaćica, nezaposlena, te obavlja kućne poslove i vodi brigu o nekoliko nabavljenih koza. Jedna kćerka je šesti razred, dok je starija završila osnovnu školu i dalje nije mogla ići u srednju jer roditelji nisu u novčanim prilikama, kako je istakla majka. Da prilike budu još teže, ni postojeća kuća nije u adekvatnom stanju, te zahtjeva hitnu akciju izmjene prozora i podova kako roditelji i djeca ne bi oboljeli zbog postojećih uslova.

Nazifa Muminović ima 84. godine, nastanjena je u Kosovi, živi sama i trenutno je u kući nekog od članova rodbine koji nije stalno nastanjen u Kosovi. Rodbina ju je preselila u novu kuću jer je njezinu (ionako trošnu) pokrenula sjelina, napominje Naza kroz suze. Kao mlada ostala je bez muža i najljepše godine života provela je odgajajući kćerke, od kojih jedna nije bila ni rođena kada ih je muž napustio. Nazifa nema nikakvih primanja, preživljava od poklona i donacija koje dobije od poznanika, komšija, rodbine ili porodice.

Velida Spahić je nastanjena u Starom gradu, živi s porodicom u kući (dio kuće) koju su kupili kreditnim zaduženjem. Ona je trenutno zaposlena, majka dvoje djece, od kojih sin ima 5 godina dok je kćerka Alma šesti razred osnovne škole. Muž je nezaposlen, samostalno pokušava raditi s malinama na zemlji koju su ionako ukesimili (iznajmili). Životna situacija Velidine porodice bila bi prilično relaksiranija da nema kreditnog opterećenja na platu od koje 80% utroši na ratu stambenog kredita i mjesečnih režija. Također, kupljena kuća nije uređena i ima potrebu za sanacijom unutrašnjosti kako bi se spriječilo pojavljivanje vlage. Svi zajedno žive i spavaju u prostoru dnevne sobe i kuhinje, te se ispred fonda nadaju rješavanju nastalog problema zidova u što kraćem roku da bi se maloljetnoj djeci obezbjedilo zdravo provođenje cjelodnevnog vremena. Inače, Alma je odlična i primjerna učenica.

Sve tri porodice dobile su pakete podmjere od Almy d.o.o. Zenica, na što je porodici Sirovica dodijeljeno 150,00 KM, nani Muminović 50,00 KM i Spahićima 50,00 KM.

Aktivnosti Humanitarnog fonda ,,Exit'' se ne stišavaju, posjete su višestrane i redovne svake sedmice. Više o HF EXIT saznajte ovdje.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.