maglajinfo.com
vijesti maglaj 3727

Gost - predavač u Kuršumliji džamiji

Hfz. Sulejman Bugari u Maglaju: Lahko je biti musliman, teško je biti vjernik

29.04.2016. 11:42 0

U prepunoj Kalavun Jusuf-pašinoj Kuršumliji džamiji u Maglaju sinoć je upriličena svečanost povodom 10. godišnjice rada hora ''Revda'' te povodom 20. godišnjice od kako u džematu Kuršumlije džamije imamsku dužnost obavlja h. hfz. Hidajet ef. Talić.

Gost - predavač na svečanosti bio je mr. hfz. Sulejman ef. Bugari koji je održao predavanje prisutnim Maglajlijama i Maglajkama ali i mnogobrojnim gostima iz okolnih gradova. 

Svečanost je počela nakon akšam-namaza kada je nakon nekoliko ilahija u izvedbi hora ''Revda'' hfz. Hdajet ef. Talić najavio hfz. Sulejmana ef. Bugarija koji se sa ćursa maglajske Kuršumlije džamije obratio prisutnim vjernicima. 

Sulejman ef. Bugari u svom predavanju kazao je između ostalog kako je na današnjem vremenu lahko biti musliman, ali je teško biti pravi i istinski vjernik. 

- Lahko je danas biti musliman, ali je teško biti vjernik. Lahko je biti musliman, ali teško je sačuvati obraz i čast drugog muslimana. Mi onako kada nekome čestitamo neki sportski rezultat kažemo mu svaka čast, ne kaže se svaka čast onome ko ne priča sa svojim roditeljima, ili sa svojim bratom u vjeri. Kaže se svaka čast onome ko čuva svačiju čast, kazao je ef. Bugari u svom nadahnutom predavanju. 

On je također kazao i kako prema učenjaku Gazaliju postoji pet vrsta nauka, a to su da šutiš, da slušaš, da pamtiš, da sprovedeš u praksu te da preneseš drugom. 

- Prva je da šutiš, ideš na fakultet 4 godine da naučiš šutiti, danas inače nema kulture šutnje. Druga je da slušaš, ideš na fakultet 3, 4 godine da naučiš da slušaš. Neko hoće da ti nešto kaže, a ti mu kažeš a znam to i onda se on razočara, pusti ga neka kaže. Treća je da pamtiš, četvrta da sprovedeš u praksu, a tek na petom mjestu je da preneseš drugom. Mi danas braćo i sestre odmah ovu petu. Pročitamo neki hadis pa odmah bratu, de da ti ja kažem, čekaj, ili pročitamo nešto na internetu pa odmah hoćemo da prenosimo, odmah bi mi nešto, polahko braćo i sestre, kazao je hafiz Bugari. 

Hafiz Bugari također je vjernike savjetovao kako da im u životu ne bude dosadno, odnosno da često spominju Allaha te da čiste svoja srca jer ako je čisto i zdravo srce, tada je zdravo i cijelo tijelo.

On je u svom obraćanju najavio i dolazak ramazana te vjernicima uputio poruke kako da se pripremaju za ovaj sveti mjesec. 

Na svečanosti je i povodom 20. godina rada u džematu Kuršumlije džamije u Maglaju h. hfz. Hidajet ef. Taliću uručeno priznanje te prigodan poklon.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.