maglajinfo.com
vijesti maglaj 1845

Prva osoba kojoj je to pošlo za rukom

Historijski uspjeh Maglajke: Amna Muhamedović Pravni fakultet u Sarajevu završila s prosjekom 10

17.07.2019. 13:45 0

Kada je prije četiri godine upisala fakultet, Amna Muhamedović, kako nam je kazala, nije ni sanjala da će postići uspjeh koji je javno podijelila prije nekoliko dana – da Pravni fakultet u Sarajevu završi s prosjekom deset, što je, kako kaže, uspjeh kako za nju tako i za Pravni fakultet na kojem još niko nije diplomirao s prosjekom deset, javila je TV1.

VIDEO

Sa Amnom smo razgovarali o tome koliko je bilo teško postići ovakav uspjeh, o njenim daljim planovima, ali i o tome da li bi ikada napustila BiH.

- Ovaj moj uspjeh se može posmatrati sa dvije strane. Ukoliko se gleda objektivno, činjenica da je riječ o uspjehu koji niko dosad nije postigao govori da je bilo teško i iza mene je zaista mnogo mukotrpnog rada. Ali, ako gledam iz subjektivne percepcije, mogu reći da je iza mene jedan od najljepših perioda u mom životu - kaže Amna.

Dodala je da je za svaki uspjeh, pa i njen, dobra organizacija zaista presudna.

- Uspjela sam uklopiti i učenje i druženje sa prijateljima, porodicom. Volim reći da sam samo ostvarila ovaj uspjeh, a da sam zapostavila socijalni i društveni život, ja bih to smatrala svojim najvećim porazom. Nije uvijek bilo jednostavno, bilo je noći kada sam plakala, kada sam se nervirala i ispred sebe vidjela samo zid te se pitala da li je sve vrijedno toga, ali sam uspjela uz pomoć prijatelja i roditelja koji su uvijek bili uz mene, da me saslušaju, posavjetuju bez ikakvog pritiska - kazala nam je ova 22-godišnja djevojka iz Maglaja.

Da je predodređena za uspjeh, moglo se vidjeti od malih nogu. Amna je i u osnovnoj i u srednjoj školi bila učenica generacije i, kako sama kaže, vjerovatno je rođena sa tom nekom ambicijom.

- Jednostavno, život mi nije zanimljiv ako se ne trudim, ako nemam neki cilj u glavi, ako nisam na neki način najbolja u tome što radim. Kada sam krenula sa studiranjem, nisam krenula sa ambicijom da ostvarim ovakav uspjeh, nije mi prosjek ni bio bitan, ali kada su krenule prve desetke, onda sam sama sebi rekla “Amna, hajde da probamo” i evo nakon četiri godine uspjela sam ono što niko nije - istakla je Amna.

S obzirom na uspjeh koji je ostvarila, pred njom su brojne mogućnosti. Mada još nije odlučila kojim će putem krenuti, u jedno je sigurna, a to je da neće napustiti BiH.

- Ja, kao pravnica, znam da ova država nije savršena, možda ima više nedostataka i mana nego što ima vrlina, ali s druge strane, mislim da je puna mogućnosti. Trend koji je prisutan u BiH, od odlaska mladih do negativnih priča o BiH i uslovima u njoj, ne donosi nam ništa. Ja ostajem ovdje i nadam se da ću svojim uspjehom, svojom ambicijom moći doprinijeti našem društvu. Spremna sam na promjene - kazala je Amna.

Na profesionalnom planu Amna planira upisati master-studij, a nakon toga odlučiće da li će krenuti u svijet advokature, što je privlači odmalena, ili će je s tog puta skrenuti nova ljubav – međunarodno pravo koje bi je moglo odvesti u svijet diplomatije gdje se Amna, kako kaže, jednog dana vidi i kao ambasadorica naše zemlje.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.

@maglajinfo.com

Ambasador SAD-a u BiH Eric Nelson, u pratnji članova Kancelarije za odbrambenu saradnju pri ambasadi SAD-a u našoj… https://t.co/ZkSxUwdf9A

@maglajinfo.com06.11. - 08:34h