HM Promet Maglaj gradi zgradu u kojoj će biti zaposleno 300 novih radnika

20.03.2014. 17:58 0

Misurićko Polje ovih dana gradilište je na kome se gradi nova zgrada tvornice za krojenje i šivanje zaštitne i modne odjeće. Na lokaciji između pruge i magistralnog puta m-17 HM promet Maglaj gradi novu halu u kojoj će biti zaposleno 300 novih radnika.

HM promet Maglaj na početku je bila mala krojačka radionica sa par zaposlenih, ali sa jasnom vizijom i istrajnošću, ispunjavanjem zacrtanih ciljeva, za manje od dvije decenije postala je jedna od najcjenjenijih firmi za krojenje i šivanje zaštitne i modne odjeće u cijeloj Evropi.

 

Povjerenje ovoj maglajskoj tvornici poklonili su BMW, Nissan, Mercedes Smart, Mitsubishi, a osim njih dugačak je spisak svjetskih kompanija koje odjevaju zaposlenici kompanije HM Promet iz Maglaja.

 

A sve je počelo 1989. godine kada je Muhamed Hrnjić odlučio da proširi poslovanje male krojačke radionice u porodičnom vlasništvu "Melisa".

 

"Pošto smo supruga i ja radili u tekstilnoj industriji u Maglaju, sam sam sebi rekao da mogu više i bolje i odlučio sam se na otvaranje samostalne firme. Prepreka je bila dosta, počevši od osnivanje firme, od dobivanja saglasnosti. Nekada se puno drugačije gledalo kada je neko otvarao privatan, samostalan biznis", priča Muhamed Hrnjić.

 

Godine 1994. ova mala radionica prerasta u današnji HM promet koji počinje svoj rad sa šest zaposlenika. 2000. godine potpisivanjem ugovara sa slovenačkom firmom, proširuju svoju djelatnost što dovodi do proširenja kapaciteta i upošljavanja novog broja radnika.

 

"Sada su kupcu, pogotovo u inostranstvu, najvažniji kvalitet i rokovi. Mi smo vidjeli tu svoju šansu koju smo i iskoristili", navodi direktor Muhamed.

 

Ipak u poslovanju ove firme prava prekretnica dolazi 2001. godine kada potpisuju ugovor sa renomiranom njemačkom kompanijom Gottfried Schmidt, što im otvara mogućnost saradnje i rada za poznate svjetske brendove. Poštovanje zacrtanih rokova i jasna vizija razvoja iz godine u godinu dovodi do toga da je u HM Prometu trenutno zaposleno 230 radnika koji svakog mjeseca njemačkom partneru isporučuju 40.000 komada raznih odjevnih predmeta. 

 

HM Promet izvozi 98 posto svoje proizvodnje i višegodišnji unaprijed potpisani ugovori sa partnerima nude stabilnost firme i sigurnost njihovog poslovanja.

 

"Sa Srednjoškolskim centrom smo prije četiri do pet godina napravili dobar dogovor gdje su na naš zahtjev otvorili odjeljenje koje ide na praksu u firmu HM Promet i poslije završetka prakse i trogodišnjeg odnosno četverogodišnjeg školovanja, oni dolaze u našu firmu i imaju odmah obezbijeđeno radno mjesto", ističe Hrnjić.

 

Kompanija HM Promet d.o.o. Maglaj dobitnik je BH Biznis nagrade "Gazela", koju dodijeljuje Kameleon M&M Grupa i zahvaljujući kojoj je bosanskohercegovačka javnost imala priliku upoznati se sa poslovnim rezultatima ove uspješne firme, koja u planu ima u skoro vrijeme, nakon izgradnje objekta na Misurićkom Polju, uposliti novih 300 radnika. 

 

 

 

 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.