Hoće li protesti demobilisanih boraca naše Općine donijeti promjene?

17.03.2014. 12:29 0

Demobilisani borci općine Maglaj, njih 70 - tak, jednoglasno su izglasali nepovjerenje svim organima rukovođenja sadašnjeg JOB-a "Unija veterana" Maglaj i predsjedniku UO Vahdetu Hajdiću na skupu koji je održan u prošli ponedjeljak.

U na momente vrlo bučnoj raspravi, prisutni su tražili i veća prava za demobilisane borce u Zakonu o pravima branilaca i članova njihovih porodica, povoljnije penzionisanje te uvođenje boračkog dodatka u zavisnosti od dužine ratnog staža.


"Kada treba povećati plaće – para ima, ima para i za 'bijeli hljeb' i za pse lutalice, samo za demobilisane borce para nema", naglasili su tokom okupljanja nezadovoljni demobilisani borci.


Najviše rasprave vođeno je oko smjene sadašnjeg rukovodstva JOB-a. Nagib Hasanić, potpredsjednik maglajske organizacije, pokušao je da objasni prisutnima da protiv smjena niko nema ništa protiv, ali da sve treba da bude u skladu sa zakonom i Statutom JOB-a. Prema Hasanićevim riječima, da bi se došlo do novog rukovodstva, potrebno je organizovati izbore po mjesnim ograncima, formirati novu Skupštinu te Upravni odbor.


"Procedure su nam jasne, ali iz JOB-a se sastanku niko nije odazvao, i sami demobilisani borci tražili su njihovu smjenu", kaže Taib Suljaković, demobisalni borac.


I sam Vahdet Hajdić, čiju smjenu traže demobilisani borci, nema ništa protiv promjena u JOB-u, ali samo traži da sve bude u skladu sa Zakonom i Statutom organizacije.


"Podržavamo sve zahtjeve demobilisanih boraca koji traže i moju i smjenu ostalih tijela. Tražimo samo da se izbori unutar JOB-a održe po Statutu, odnosno Poslovnika o radu Skupštine. O zakonitost rada udruženja brine se Ministarstvo za pravosuđe ZDK, a sve promjene koje se dese mimo Statua, mogu dovesti do 'brisanja' JOB-a iz Registra", naglašava Hajdić.


Najviše nezadovoljstva demobilisani borci tokom okupljanja iskazali su oko dodjele nepovratnih sredstava za stambeno zbrinjavanje, ali i poljoprivredne mašine. Često je spominjano i ime Vahdeta Hajdića.


"Već dugo tražimo da se javno objave spiskovi demobilisanih boraca koji su dobili sredstva za ovu svrhu – počev od mene", naglasio je Hajdić i dodao da i među onima koji traže njegovu smjenu ima onih koju su sredstva dobijali i po dva puta.

 

U utorak, pet do 12, demobilisani borci organizovali su i mirno okupljanje ispred zgrade općine Maglaj, ali u nešto manjem broju nego noć prije. Pridružili su im se i mještani Domislice. Prema riječima Mustafe Bešića, u ovom naselju plenum mještana sastaje se svakog vikenda i već imaju jasno utvrđene zahtjeve prema općinskim vlastima – počev od smanjenja administracije, smanjenje sredstava za finansiranje rada političkih stranaka, Općinske izborne komisije i ostalih komisija.

 

Kako su najavili, predstavnike demobilisanih boraca u srijedu je trebao primiti i općinski načelnik Mehmed Mustabašić (SDA).

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.