Hoće li Natron i drugi put preporoditi Maglaj?

13.06.2014. 12:13 0

Poplave koje su nedavno pogodile Maglaj nanijele su štetu ne samo običnim ljudima već i kompanijama od kojih ovisi opstanak i razvoj ovog grada. “Natron Hayat”, kompanija koja upošljava blizu trećine radnika ove općine, potopljena je, a od brzine njenog oporavka zavisi i dugoročni oporavak Maglaja, piše novovrijeme.ba.

Mnogi gradovi u Bosni i Hercegovini svoj su razvoj i uspjeh vezali za poslovanje velikih firmi, ali nigdje ta veza između grada i jedne fabrike nije snažna kao u Maglaju. U ovoj općini, prema posljednjim podacima iz 2012. godine, bilo je ukupno 3.120 zaposlenih osoba, a od toga 882 ih radi u kompaniji “Natron Hayat”, odnosno oko 30 posto ukupno zaposlenih u općini. Ovi radnici zaposleni su u proizvodnoj djelatnosti koja generira ostale poslove u uslužnom sektoru i trgovini, te je sudbina Maglaja neupitno vezana za poslovanje kompanije koja je, nažalost, u posljednjim poplavama potopljena kao i ostatak grada, navodi novovrijeme.ba.


Izgrađen u Jugoslaviji, uništen u ratu

Priča o “Natronu” počinje davne 1956. godine kad se u Maglaju osniva mala kompanija za proizvodnju raznih vrsta papira i ambalaže. Predan rad te želja za uspjehom od ove su kompanije u kratkom periodu napravili jednog od giganata koji je bio među vodećim proizvođačima ne samo u Jugoslaviji već i u Evropi. U proizvodnom je procesu korištena tehnologija sa Zapada, a na svom vrhuncu 1991. godine “Natron” je zapošljavao više od 5.000 radnika.

 

Kao i ostale velike jugoslavenske kompanije, “Natron” je u Maglaju gradio stanove za svoje radnike te doprinosio urbanizaciji grada. Za zaposlene su organizirani kolektivni odmori na moru, a radnici su cio radni vijek znali provesti u “Natronu”. Kompanija je indirektno zapošljavala velik broj radnika jer je od kompanija iz susjednih općina kupovala neophodan repromaterijal.

 

Ratna dešavanja u periodu od 1992. do 1995. uzrokovala su potpun prekid proizvodnje a time i zaostajanje u tehnološkom razvoju. Nakon rata država je nastojala privatizirati kompaniju, ali ozbiljan investitor nije pronađen sve do 2005. godine.


Dolazak turskog investitora

Kreiranje “joint venture” kompanije 2005. godine između “Kastamonu Entegre”, članice “Hayat Holdinga” iz Turske i “Natron d.d. Maglaj” dolazi do osnivanja trenutne firme “Natron Hayat d.o.o.” Sljedećih devet godina bilježe se konstantni uspjesi u proizvodnom procesu i osvajanju novih tržišta. Investitor velikim investicijama pokreće baznu proizvodnju te vrši modernizaciju proizvodnih pogona i sistema za zaštitu okoliša. Istovremeno, osvajaju se nova tržišta tako da kompanija trenutno izvozi na tržišta Evrope, Srednje Amerike, Bliskog Istoka, jugoistočne Azije i sjeverne Afrike. Od 2005. godine pa do danas u kompaniju je uloženoPrema posljednjim podacima iz 2012. godine, u općini Maglaj bilo je ukupno 3.120 zaposlenih osoba, a od toga 882 ih rade u kompaniji “Natron Hayat d.o.o.” oko 100 miliona eura, a godišnja vrijednost izvoza iznosi više od 130 miliona KM.

 

Uspješnom razvoju “Natrona” doprinijela je i činjenica da ga je kupio od veliki turski holding koji je zahvaljujući finansijskim sredstvima kojima raspolaže bio u mogućnosti isplatiti naslijeđene dugove te ulagati u kompaniju. Osim toga, kupnja maglajskog giganta bila je strateški potez jer “Hayat Holding” već niz godina ima kompanije koje posluju u istoj industrijskoj branši. Time je “Natronu” omogućen lakši pristup novim tržištima te dobijanje unosnih ugovora s renomiranim evropskim kompanijama. Prepoznavši važnost ove investicije, Općina Maglaj je 2006. godine uručila visoka priznanja vlasniku “Natron Hayata” Yahyi Kigiliju i učinila ga počasnim građaninom tog grada.

 

Istovremeno, obaveze koje je u postupku privatizacije na sebe preuzela Vlada Federacije BiH nisu u potpunosti ispunjene. Redovna isporuka drveta, što je jedan od ključnih preduvjeta za funkcioniranje “Natron Hayata”, u prvim godinama nakon privatizacije nije ostvarena pa je kompanija ovaj materijal morala uvoziti. Trenutna situacija u ovom segmentu je poboljšana iako u kompaniji i dalje smatraju da bi bolja eksploatacija drveta u BiH doprinijela rastu ne samo “Natron Hayata” već i drugih industrija kakve su proizvodnja laminata, šperploča i namještaja.


Šta nakon potopa?

Poplave koje su zadesile Maglaj nisu zaobišle ni “Natron Hayat”. Još jednom se pokazuje istinitom teza po kojoj grad i ova kompanije dijele istu sudbinu. Oporavak Maglaja u narednom periodu će osim čišćenja grada te obnove infrastrukture uveliko zavisiti i od brzine oporavka kompanije koja upošljava gotovo svakog trećeg radnika u ovoj općini. Imajući u vidu količinu novca uloženog u kompaniju, očekivati je da će vlasnici kompanije iz Turske i ovaj put pomoći sanaciji “Natron Hayata”. Istinski oporavak Maglaja bit će ostvaren onog trenutka kad se radnici vrate na svoja radna mjesta a šleperi s “Natronovim” proizvodima ponovno počnu voziti na mnogobrojna tržišta koja je ova kompanija osvojila.


Proizvodi “Natron Hayata”

“Natron Hayat d.o.o.” , članica “Hayat Groupa” iz Turske, bavi se proizvodnjom raznih vrsta papira i papirnih pakovanja kakvi su:
• Sack kraft papir
• Ambalažni papir
• MG papir
• Papirne vreće
• Kartonska ambalaža
• Papirne vrećice
• Dorađeni proizvodi

 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.