maglajinfo.com
vijesti maglaj 2289

Humanitarni fond EXIT: Uručena prva donacija porodici Bilić

15.04.2016. 11:06 0

Jučer je uručena prva novčana donacija iz novonastalog Humanitarnog fonda ,,EXIT'', a koji egzistira pri džematu Jusuf-pašine džamije/Kuršumlije, MIZ Maglaj. Novčana donacija u iznosu od 350,00KM predata je porodici Bilić, u kojoj je teško oboljela Sabira (1974), majka dvoje maloljetne djece. Nažalost, majku danas nisu zatekli u svome domu.

Novčana donacija Humanitarnog fonda ,,Exit'' u iznosu od 350,00KM uručena je danas porodici Bilić iz Maglaja. Kako je već poznato, Sabira Bilić (1974) vodi tešku životnu bitku s bolešću koja ne dopušta čekanje, te ujedno zahtijeva svakodnevne finansijske izdatke koje porodica mora obezbijediti bez obzira na kućni budžet s kojim žive. Svu porodičnu dramu proživljava i njezina kćerka Lamija (5. razred osnvone škole) i sin Ermin (1. razred srednje škole), kao i suprug Safet. 

Ispred HF ,,EXIT'' porodicu su posjetili hfz. Hidajet-ef. Talić, imam džemata Kuršumlije, Safet Bećirović, mutevelija i Damir Đuhera, džematlija. Novčana sredstva donirana su iz fonda kojeg finansiraju džematlije dajući svoje priloge petkom poslije džuma-namaza.

Nažalost, majku Sabiru nisu zatekli u porodičnom okruženju jer je upravo jučer smještena u Kantonalnu bolnicu Zenica iz razloga 12. kemoterapije, a koje sve teže podnosi, ističe njezin suprug Safet.

Sabira Bilić prima terapiju uz obavezno doniranje krvi (A-pozitiv), te ovom prilikom apeliramo dobrovoljne davaoce krvi da se mogu javiti suprugu Safetu Biliću na daljnje dogovore i upute oko darivanja.

VIŠE O HUMANITARNOM FONDU ,,EXIT''

Humanitarni fond ,,EXIT'' osnovan je pri džematu džamije Kuršumlije, na inicijativu imama h. hfz.Hidajet-ef. Talićai džematskog odbora uz saglasnost i podršku Nevres-ef. Hodžića, glavnog maglajskog imama.

HF EXIT zvanično je pokrenut u petak,  8. aprila 2016. godine, kada je javno objavljena informacija o novoformiranom humanitarnom fondu. Cilj HF EXIT-a je posjeta i novčana pomoć bolesnim, te socijalno ugroženim stanovnicima.

Vjernici su pozvani da petkom poslije džume svojim sedmičnim prilogom od 1,00KM pomognu dugotrajno življenje ideje Fonda iz kojeg će se u toku svake sedmice donirati novac nekome od potrebnih sugrađana.

IZVOD IZ PRAVILNIKA FONDA

Fond je lokalnog karaktera, namijenjen za posjetu bolesnim i socijalno ugroženim stanovnicima džemata i općenito MIZ-a Maglaj. Fond finansiraju dobrovoljni davaoci.Poslije donacija (petkom poslije džuma-namaza)novac prebrojavaju najmanje 2  čl. džemata i isti dan polažu prikupljena sredstva na račun banke. Na prijedloge džematlija, džematski odbor odlučuje redoslijed posjete i visinu prihoda, zavisno od stanja i potreba. Sredstva se uručuju direktno odabranim licima i predaje ih imam s čl. džemataskog odbora. Izvodi iz banke, računi i rukopisni zapisi su dokazi za pravdanje sredstava, uz medijsko izvještavanje  putem internetske FB-stranice džemata, maglajskog portala www.maglajinfo.com ili eventualnog televizijskog snimka.

Humanitarni fond ,,Exit'' prikuplja donacije petkom poslije džuma-namaza ispred džamije Kuršumlije. U slučaju zainteresiranih, novac se može uplatiti direktno i na žiro-račun. Za više informacija obratiti se putem Facebook-stranice: Kuršumlija, Jusuf-pašina džamija,  kontaktirati imama džemata ili muteveliju.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.