maglajinfo.com
vijesti maglaj 1134

Hutba iz Nove gradske džamije: ''Poznajemo li namaz? -Testirajmo se.''

22.05.2015. 16:52 0

U Novoj gradskoj džamiji danas je hutbu govorio Nevres ef. Hodžić, imam hatib i muallim ove maglajske džamije, a njegovu hutbu o temi ''Poznajemo li namaz? -Testirajmo se'' prenosimo u cijelosti.

Ko je taj koji će Allahu drage volje zajam dati, pa da mu ga On mnogostruko vrati? – A Allah uskraćuje i obilno daje, i Njemu ćete se povratiti. (Krava, 245)

Kazuj Knjigu koja ti se objavljuje i obavljaj namaz, namaz, zaista, odvraća od razvrata i od svega što je ružno;obavljanje namaza je najveća poslušnost! – A Allah zna šta radite. (Pauk, 45)

Poštovani džema'ate!

Brojni kur'anski ajeti i izreke Božijeg poslanika Muhammeda, a.s., nas uvjeravaju da je namaz osnovni obred u islamu. On je, da se izrazim riječima Božijeg poslanika, a.s., stub vjere. Možemo izvršavati sve druge obrede islama, ali ako zapostavimo namaz onda je upitno koliko ćemo od tih obreda imati koristi, imajući u vidu da će njihova ispravnost na Sudnjem danu biti uvjetovana ispravnošću namaza. Muhammed, a.s., je svojim ličnim primjerom naglasio vrijednost namaza. Pored obaveznih namaza, klanjao je i nafile/dobrovoljne namaze u tolikoj mjeri da su mu, kako se prenosi, noge oticale. I pored toga, on je u namazu nalazio odmor i neizmjerno duševno zadovoljstvo. Suvišno je napominjati da su i ashabi Božijeg poslanika, kao njegovi vjerni učenici i sljedbenici, čuvali namaz kao najveću dragocjenost.

U njihovom islamu namaz je bio najvidljiviji sastavni dio. Iz svakodnevne životne prakse ashaba, pa i tabi'ina - generacije koja je došla poslije njih, kao i iz njihovih riječi, se ne može vidjeti da su oni smatrali da je moguće biti musliman bez namaza. To je bilo nezamislivo. Kako je vrijeme prolazilo i revnost u obavljanju vjerskih obreda se smanjivala. Iz generacije u generaciju muslimani su generalno od islama imali sve manje i manje. Danas se došlo do toga da većina muslimana zapostavlja namaz. Pored toga, među takvim muslimanima se ukorijenio stav da je moguće biti musliman, bez obavljanja najvažnijeg obreda – namaza. Ashabi bi se za glavu hvatali kada bi čuli takve tvrdnje od današnjih muslimana. Biti vjernik podrazumijeva i vjerovanje i djelovanje – izvršavanje propisanih dužnosti. To je islam koji se traži. Mnogi vjernici su doskora prihvatali samo vjerovanje, al' su odbacivali djelovanje. I ne samo da su odbacili djelovanje i izvršavanje islamskih propisa, nego su vremenom zaboravili i kako se izvršavaju islamski propisi, odnosno, vjerskom znanju nisu učili sebe i svoje potomke.

Stvari se, ipak, počinju mijenjati. Trend vjerskog buđenja je, hvala Allahu, zahvatio muslimane u svakom dijelu svijeta.  Danas, kada se ljudi počinju okretati vjeri više nego li prije dvadeset, trideset ili pedeset godine, ovisno o državi u kojoj žive, uočava se potreba da se intenzivnije radi na poučavanju vjernika zaboravljenim osnovnim islamskim propisima. Iako je, kada je riječ i poznavanju vjere, generalno posmatrajući muslimane u Bosni i Hercegovini, danas situacija bolja negoli prije dvadeset godina, ipak se mora primijetiti da ogroman broj onih koji počinju prakticirati vjeru nedovoljno poznaju propise temeljnih obreda, prije svega namaza. Stoga smo mi u džematu Novi grad/Vali Recep Yazicioglu džamiji odlučili da tokom mjeseca ramazana damo svojevrstan podsticaj upoznavanju vjernika, prije svega omladine, sa osnovnim propisima namaza.

Odlučili smo pokrenuti jednu jednu ramazansku kampanju koja podrazumijeva da se određen broj kandidata, ovog ramazana pedeset, uključi u jedno testiranje znanja o namazu koje će biti krunisano i lijepim stimulativnim nagradama za najuspješnije.

Kako bi izgledalo takmičenje i kakve su propozicije?

 1. Svim kandidatima smo, zahvaljujući donaciji jednog lokalnog privrednika, već obezbijedili besplatne udžbenike – ilmihale.
 2. Prijavljivanje na testiranje i preuzimanje udžbenika, zajedno sa navedenih četrdeset pitanja koja će biti predmet testiranja, bit će omogućeno od 1. do 20 juna (odnosno do 4. dana  ramazana).
 3. Prijavljivanje i preuzimanje udžbenika vršit će se u Vali Recep Yazicioglu džamiji neposredno prije ili poslije svakog dnevnog namaza tokom ovog perioda.
 4. U testiranje će biti uključeno 50 kandidata koji se prvi prijave, sa napomenom da se 40 kandidata može prijaviti od 1. juna do ramazana (18.6), a ostalih 10 tokom prva tri dana ramazana, kako bi se omogućilo uključivanja i djevojka koje su uglavnom prisutne u džamiji za vrijeme ramazana.
 5. Kadidati koji se mogu prijaviti na testiranje moraju biti srednjoškolske i studentske dobi, kao i starije osobe koje su rođene nakon 1985. godine (uključujući i 1985.).
 6. U testiranje se ne mogu uključiti osobe koje su pohađale bilo koju medresu ili islamski fakultet.
 7. Pismeno testiranje će se obaviti u džamiji 23. dana ramazana, u petak (10. jula), poslije ikindije- namaza, a sprovest će ga profesori islamske vjeronauke.
 8. Testovi će biti šifrirani.
 9. Kandidat koji osvoji prvo mjesto bit će nagrađen sa 300 KM, kandidat koji osvoji drugo mjesto sa 200 KM i kandidat koji osvoji treće mjesto sa 100 KM. Nagrade će se uručiti na dan testiranja poslije teravih-namaza.
 10. Za sve kandidate bit će obezbijeđen iftar u prostorijama Vali Recep Yazicioglu džamije.
 11. Svim kandidatima se savjetuje da se upoznaju sa sadržajem čitavog udžbenika, jer će se u slučaju istog broja bodova kandidatima koji se bore za prva tri mjesta dati dopunski test koji će sadržavati pitanja iz udžbenika mimo poznatih četrdeset pitanja koja su dodijeljena zajedno sa udžbenicima.

Poštovani džema'ate!

Obavještavanje zainteresirane javnosti obavit će se putem hutbi, plakata, letaka, službene stranice MIZ Maglaj, i facebook-profila Nove gradske džamije Maglaj i MIZ Maglaj.

Kao što sam već istakao, udžbenici su donacija jednog lokalnog privrednika koji je želio ostati anoniman. Sva ostala potrebna sredstva je potrebno prikupiti do dana takmičenja. Potrebno je prikupiti 600 KM za nagrade najboljima, kao i sredstva za iftar. Pored obezbijeđenih udžbenika, već smo prikupili 200 KM za nagrade, preostalo je prikupiti još 400 KM, kao i sredstva za iftar.

Mi u džematskom odboru smo ubijeđeni da će ovakva hajirli akcija, koja podrazumijeva da se 50 naših mladića i djevojaka nauči osnovnim propisima namaza, biti podržana od strane imućnijih džematlija koji su svjesni koliki je sevab dati vlastiti doprinos podučavanju mladih Allahovoj vjeri i njihovom druženju u okrilju Allahove kuće. Stoga pozivam zainteresirane da daju svoj finansijski doprinos i  budu podržavatelji širenja znanja o Allahovoj vjeri. Sredstva se mogu predati bilo kojem članu džematskog odbora, ili meni kao imamu, jer se neće organizirati posebna sergija za tu namjenu.

Pozivam mladiće i djevojke da se odvaže i uključe se u ove testiranje o poznavanju namaza, jer su odabrana pitanja minimum koji je potrebno poznavati da bi se obavio namaz. Ona sadrže, zaista, najosnovnije (četiri kratke sure, propise o potrebnoj čistoći prije klanjanja namaza, sam način klanjanja, ettehijjatu, salavate i dovu sa selamom, Ajetul-kursijju i Kunut-dovu, kao i druga nužna pitanja...). Učesnici će kroz ovo testiranje, naučiti ispravno obaviti namaz, što je najbitnije, a i nagrada za najbolje nije zanemariva.

Molim Uzvišenog Allaha da ovaj projekat zaživi u našem džematu, da naša omladina obnovi ili nauči osnovne propise o namazu, kao i da nas nagradi za naš vlastiti doprinos na putu širenja korisnog znanja. AMIN, kazao je u svojoj hutbi imam, hatib i muallim Nove gradske džamije u Maglaju Nevres ef. Hodžić. 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.