N. Bradarić/List Avaz
vijesti maglaj 1071

Na subotnjem protestnom okupljanju

I iz Maglaja zatražena reorganizacija Federacije Bosne i Hercegovine

10.02.2014. 17:12 0

Uzvikujući “Lopovi, lopovi”, “Svi smo mi Tuzla”, “Izađite napolje!” skandirale su Maglajlije gradskim ulicama, uglavnom mladi. Na subotnjem organizovanom protestnom skupu okupilo se oko 200 građana. Bilo ih je manje nego u petak. Skup, koji je trajao oko sat vremena, protekao je ponovo bez ikakvih incidenata, a obezbjeđivali su ga pripadnici PS Maglaj.

Neformalna grupa mladih Maglaja, koja je organizovala i subotnje proteste posebno je pozvala sve učesnike da se ponašaju dostojanstveno i bez uništavanja imovine, koja je zajednička svih građana.


Na parolama su se mogli pročitati napisi: “Jedna država – jedan predsjednik, moguće je!”, “Nećemo kantone” i “Svi smo mi Tuzla!”.

 

Studentica Amra Agić, koja je govorila u ime organizatora iznijela je zahtjeve prema višim nivoima vlasti te općini.

 

"Nismo ovdje da palimo i rušimo, nego da jasno iznesemo svoje zahtjeve prema vlastima. Tražimo smjenu aktuelne vlasti i omogućavanje učešća kvalifikovanih i sposobnih osoba u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti, trajno zabraniti politički angažman svakoj osobi koja je optužena i osuđena za privredni ili drugi kriminal, mito i korupciju. Tražimo da se uravnoteže mjesečni doprinosi i plaće u državnim služama u odnosu na proječna primanja, da se po završetku mandata ukinu plaće ministrima i ostalim državnim službenicima, da se postepeno izvrši tranzicija u bezkantonalno uređenje Federacije BiH, da se broj članova različitih komisija i odbora svede na jednu trećinu sadašnje vrijednosti i tako ušteđena sredstva preusmjeri u privredni razvoj, obrazovanje i zdravstvo. Poništiti svaki loš privatizacijski postupak, a odgovorene sankcionisati", nagasila je Amra Agić.

 

Od općinskih vlasti zatraženo je da služi svome narodu a ne svome džepu, da se građani i lokalne vlasti ujedine u borbi za socijalni i ekonomski prosperitet, da se za polovinu smanje sredstva iz općinskog budžeta koja se izdvajaju za finansiranje političkih stranaka i preusmjere na socijalni i kulturni razvoj grada.


"Ono što se dešava na nivou kantona i Federacije ne može a da se ne odrazi na lokalnu zajednicu. Na nama je da radimo bolje i pokušamo riješti probleme građena Maglaja. Nikoga ne amnestiram iz administracije, ne želimo reći da smo dobro radili, kažem da moramo raditi bolje. Vaše zahtjeve shvatio sam vrlo ozbiljno", rekao je načelnik općine Mehmed Mustabašić (SDA), koji se i na ovom skupu pridružio građanima.


Iz Organizacija RVI i JOB “Unija veterana” Maglaj naglašavaju da podržavaju proteste, ali su odlučno protiv vandalizma i uništavanja imovine, paljenja bh zastave i rušenje instiutucija države BiH koju je branilo i 550 maglajskih ratnih vojnih invalida. Na inicijativu načelnika općine Mehmeda Mustabašića (SDA) održan je sastanak svih čelnika političkih stranaka koje participiraju u Općinskom vijeću Maglaj. Građani su pozvani da u iznošenju i manifestaciji svojih zahtjeva ne nasijedaju na provokacije i rušilački nagon pojedinaca koji bi mogli dovesti do tragičnih posljedica.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.