maglajinfo.com
vijesti maglaj 2363

Ismet Palata: ''Šest mjeseci Delibegov han bio je moj dom bez struje i vode.''

15.05.2015. 19:07 0

Kuće duž obale lijeve strane rijeke Bosne u Ul. Žrtava Srebrenice u Maglaju najviše su stradale u poplavama koje su zadesile područje Maglaja prije 12 mjeseci.

Jedna takva je i kuća Ismeta Palate (75) Maglajlije, koji se zahvaljujući dobrim ljudima šest mjeseci nakon majske katastrofe ponovo uselio u svoj dom.

"Teško se prisjećam tih trenutaka. Kada je voda počela navirati popeo sam se na tavan svoje kuće. Bilo je strašno gledati kako voda nadolazi, to veliko jezero koje je Bosna napravila ovdje", govori skoro kroz suze za portal maglajinfo.com Ismet Palata. 

Nakon što se voda povukla u svoje korito i u potpunosti poharala Ismetovu kuću on se preselio na gornji sprat Delibegovog hana koji se nalazi u blizini njegove kuće.

"Od općine sam dobio dozvolu da koristim gornji sprat Delibegovog hana, i tu sam živio više od šest mjeseci bez vode i struje, na nekoliko spužvi, hrane je bilo, dobri ljudi su donosili", kazao je Palata. 

Veliki broj organizacija pomogao je Ismetu obnoviti unutrašnjost njegovog doma, ali je kako kaže pola posla odradio on svojim finansijskim sredstvima.

"Hvala velikom broju organizacija koje su mi pomogle da obnovim svoj dom, međutim kao i većina Maglajlija i ja sam svojim sredstvima finansirao radove te radio kako bi se ponovo vratio u svoju kuću", kazao je Ismet.

Usljed elementarne nepogode poplave i klizišta, na području općine Maglaj totalno je uništeno 88 stambenih jedinica, a oštećeno 1650 objekata. Stradale su sve javne ustanove, oštećen je veći dio infrastrukture.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.