maglajinfo.com
vijesti maglaj 1658

Iz Maglaja na hadž ove godine biti će ispraćeno 9 hadžija

14.09.2014. 16:21 0

Iz Maglaja će ove godine biti ispraćeno 9 putnika na Hadž, a zajednička ikrar-dova biti će proučena u petak, 19. septembra sa početkom u 13:30 sati u Kalavun Gazi Jusuf pašinoj Kuršumlija džamiji.

Hadž je peta islamska dužnost, koju tokom života treba ispuniti svaki muškarac i žena koji steknu uslove za to. Hadž znači posjeta Kabi, svetom mjestu u Meki, radi obavljanja određenih obreda, ili posjeta određenih mjesta (Ka'be, Arefata, Muzdelife i Mine) u određeno vrijeme (u mjesecima hadža: po islamskom kalendaru to su mjeseci ševal, zu-l-ka'det i zu-l-hidžet).

 

Obavljanje hadža relativno je otežano muslimanima iz Evrope, Amerike i drugih dijelova svijeta koji su udaljeni od arapskog poluotoka, jer odlazak u sveti grad Meku za njih predstavlja određeno finansijsko opterećenje. Ipak, za istinske vjernike to ne može biti prepreka.

 

Odlazak na hadž u Bosni i Hercegovini oduvijek je bio izuzetno važan događaj ne samo za budućeg hadžiju i njegovu porodicu, već za cijelu mahalu iz koje hadžija potječe.

 

Ovogodišnji putnici na hadž koji će biti ispraćeni iz Maglaja su: hfz. Hidajet ef. i Amira Talić (bedeli za rahmetli Nuriju Husika i rahmetli Zuhru Hasanagić) iz Kaknja i džema'ata Liješnica, Muhamed Mahmutagić iz džema'ata Bijela Ploča, Mulo Gračo iz džema'ata Novi Šeher, Hamid i  Fahira Hasanbašić iz džema'ata Ljubatovići, Salim i Mirsada Đonlić iz džema'ata Kuršumlija džamija, a zajedničkom ikrar dovom na hadž će biti ispraćen i Suljo ef. Cikotić, glavni mostarski imam (bedel za rahmetli Mehinović rođ. Hadžiavdić Alemu), majku h. Sulje Mehinovića iz džema'ata Kuršumlija džamija. 

 

Zajednička Ikrar dova biti će održana u Kalavun Gazi Jusuf pašinoj Kuršumlija džamiji u Maglaju, u petak, 19. septembra, 2014. godine sa početkom u 13,30 sati iza džuma-namaza.

 

Hadžije koje putuju avionom iz Bosne i Hercegovine ove godine polaze 20., 21., i 22. septembra, a u zemlju se vraćaju 8. 9. i 10. oktobra. Hadžije koje će putovati autobusom iz Bosne i Hercegovine, polaze 15. septembra

 

 

 

 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.