maglajinfo.com
vijesti maglaj 2553

Brojne Maglajlije reagirale na izjave Haruna Mahmutovića

26.02.2015. 16:13 0

Nakon što je naš portal tokom jučerašnjeg dana u pismenoj formi objavio riječi Haruna Mahmutovića, generalnog sekretara KS BiH izgovorene u emisiji ''Samo konkretno'' na Hayat TV, a vezane za uspjeh Eldara Memiševića, koji je na proteklom SP-u nastupao za reprezentaciju Katara i osvojio srebrenu medalju, a nakon toga dočekan u svom rodnom gradu, uslijedile su brojne reakcije Maglajlija koji su se u svojim reakcijama obrušili na Haruna Mahmutovića.

Azahari Omersoftić na adresu naše redakcije uputio je reakciju čiji tekst dole prenosimo u cjelosti, bez ikakvih prepravki.

 

Jučer ujutro sam rekao da neću komentirati dok ne vidim snimak emisije u kojoj je rečeno ono što je uzbudilo mnoge od nas. Međutim pošto još emisija nije postavljena na You Tube kanalu TV Hayat (barem do momenta u kojem pišem ovu reakciju), pokušati ću napisati nešto na osnovu ovog svojevrsnog, transkripta navedenog na portalu maglajinfo.com.

 

Možda ću biti u pravu, a možda i ne ali moram gosp. Mahmutoviću reći nekoliko važnih stvari:

 

1. Hvala Bogu da polako prolazi vrijeme u kojem nam "pripametne" i "veleznane" seronje iz Sarajeva mogu govoriti šta je dobro, a šta ne i nastupati po onoj anegdoti "nije valjda da Vi više vjerujete svojim očima nego nama", gospodo draga živimo u vrijeme interneta, u vrijeme u kojem se zna kad neko ide u WC i sve šta se dešava, u vrijeme "velikog brata" kad se sve prati i nadzire i može se naći na raznim portalima i stranicama i sličnim internetskim sadržajima. Zašto onda mislite da samo vi sve znate najbolje, i da niko ništa ne zna o tome šta i kako radite.

 

2. Otkud gosp. Mahmutoviću pravo da komentira na ovu temu kad On lično vodi Savez koji je bukvalno "prodao" i još uvijek "prodaje" veliki broj mladih košarkaša iz BiH, koji igraju diljem Europe (od Hrvatske pa nadalje) bez ikakve borbe.

 

3. Pitao bih ga je li ikada bio u Žepču (ako uopšte zna gdje je taj grad) kada u njega dođe Emir Preldžić, inače bh. košarkaš kojeg je olako prepustio (on na čelu KS BiH) KS Turske. Pitao bih ga zna li on sa koliko oduševljenja Žepčaci dočekaju svog "Žilinog malog" i koliko čitav grad živi za i u tih petnaestak dana dok je on tu. Emir je inače proglašen najboljim igračem Turske, a ponavljam KS BiH ga je prepustio bez ozbiljne borbe (jesu se doduše otimali malo - valjda da se ne bi naljutio Mirsad Džonlagić).

 

4. Pitao bih ga ko može jednom gradu zabraniti da se raduje zato što je sam, bukvalno sam, zahvaljujući entuzijazmu njegovih građana (uključenih u RK Maglaj i ljudi oko te priče) proizveo takve igrače koji su učestvovali na SP u rukometu, i tamo postigli uspjeh, zahvaljujući samo svom vrijednom radu (potpomognuti već spomenutim entuzijastima koji nisu žalili vremena i para da im pomognu u tome). 

 

5. Šta je On na čelu KS BiH učinio na tome da pomogne malim gradovima (evo recimo Maglaju) da košarku digne na viši nivo i da se pomogne u radu malih klubova (kakav je i KK Maglaj) koji se lavovski bore da opstanu i da rade, okupljaju djecu, sklanjaju ih sa ulica i uče ih pravim vrijednostima u životu. Zna li on, uopšte, koliki posao rade Vea i Šeha (na čelu onih organizovanih u KK Maglaj) i mnogi roditelji,da Klub radi i postoji,i zna li uopšte za poteškoće u radu mnogih malih klubova kakav je KK Maglaj. Hoće li (govorim hipotetički) danas-sutra ako naša Iris (Starčević) zbog nebrige i neorganizovanosti Saveza bude morala da odabere da igra za neku drugu reprezentaciju (ako uopšte zna za Iris i mnoge Iris u BiH što mu je po prirodi posla obaveza) reći da je prodala Državu ili će reći da je KS "prodao" nju svojom nebrigom i nečinjenjem, kao što je učinio sa mnogim prije nje. Vađenje tipa "ovo je bilo dok ja nisam bio na funkciji" ne pali jer prihvaćanjem funkcije prihvataš sve što je bilo prije tebe, jer KS nije nastao kad si ti došao na funkciju, niti će prestati postojati kad ti odeš sa funkcije.

 

5. Pitao bih ga je l' ova reakcija izazvana time što jedan mali grad ima više reprezentativaca nego veliko i moćno Sarajevo, koje samo kupuje gotove igrače, a mnoge od njih upropasti, jer ovakvi primjeri, kakav su Eldar Memišević, braća Burić (najnoviji od mnogih primjera u BiH) govore o tome koliko su nesposobni, neinventivni, i na to da pare i politička podobnost nisu sve i da ima nešto malo u ovakvim pričama što se vezuje i za srce i dušu a što oni očigledno nemaju.

 

6. I za kraj gosp. Mahmutoviću, Eldar Memišević, Benjamin i Senjamin Burić, Iris Starčević, Sabina Pehić, Tarik Međić, Benjamin Čičkušić i mnogi mladi sportisti u Maglaju (neka mi ne zamjere što im ne spomenuh ime jer bi me nabrajanje mnogih od njih koji su uspješni odvelo od teme ovog teksta) su NAŠI i niko nam ih ne može oduzeti ni ukrasti, ma gdje oni igrali, jer smo mi pratili njihovo sportsko odrastanje, brinuli se za svaku njihovu povredu, a oni nam to vraćaju tako što ovaj Grad nose u srcu i što mu uzvrate makar malo time što pomognu u obnovi nakon poplava, ili jednostavno dođu i uživaju u druženju sa starim drugovima, ili dođu na treninge u svoje klubove ako nisu više tu i druže se sa mnogim mladim koji žele i sanjaju da nekad budu kao i oni.

 

Evo ovo mi "ispade iz pera" na prvu, bez mnogo razmišljanja, i kao što rekoh,bez namjere da nekog uvrijedim. Imalo bi se još mnogo toga reći ali ostaću na ovome. Unaprijed se izvinjavam ako sam u ovom tekstu spomenuo nekoga ko ne bi želio biti spomenut, a portal maglajinfo.com bi zamolio, jer oni sigurno znaju put i mjesta gdje to treba proslijediti, ako ovo što sam napisao vrijedi i ima težinu proslijedi i tako pokaže da u ovom gradu ne žive nepatrioti koji ne vole svoju Državu i da je prodaju, a sve u svrhu popravljanja slike o našem gradu, da to učinimo ovako kada to ne čine oni kojima je to posao, napisao je Azahari Omersoftić. 

 

Na izjave Haruna Mahmutovića reagovala je i Nejra Bradarić, novinarka i voditeljica RTV Maglaj čiju reakciju također dole prenosimo u cjelosti.

 

Malo je reći da sam zgrožena nastupom gosp. Mahmutovića, a kako se osjećam i "prozvanom" da malo gosp. Mahmutoviću pojasnim neke činjenice. Da, ja sam ta koja je išla kod roditelja Eldara Memiševića, pratila s njima finale i njegov doček u Maglaju, o čemu je izvještavala RTV Maglaj ali i listovi (Avaz i Avazov Sport). Od samog početka SP u Kataru podjednako smo pratili nastupe naših Maglajlija braće Burići i Memiševića, a kada je bh reprezentacija završila svoje učešće na SP mi u Maglaju smo se "okrenuli" našem Memi i Kataranima. Sasvim razumljivo.

 

Jeste, pisale su novine o Eldarovom uspjehu, njegovom dočeku u Maglaju, prisjećala se trenerska rukometna legenda Mahmut-Mašo Obralić početaka i braće Burić i Eldara Memiševića, o čemu su takođe pisale novine i portali, kao i dočeku braće Burić u Maglaju u ljeto 2014. godine kada je bh reprezentacija izborila nastup na SP. Gosp. Mahmutoviću poručujem da je Eldar sa svojim prijateljem Selvedinom Omahićem koji takođe igra u Kataru još ljetos dao pare da se kupi semafor za maglajsku dvoranu, da je Eldar bio i ostao Maglajlija i to s ponosom govori, da je to skroman mladić, vrijedan, pošten, spreman pomoći (o ovome baš i ne smijem pisati da se Eldar ne naljuti, jer on ne voli to isticati u javnosti) Mikica i Smajl Memišević mogu biti PONOSNI kako su vaspitali svoga sina, a i mi svi u Maglaju smo bili PONOSNI na Eldarov i uspjeh Benjamina i Senjamina Burića jer velika je stvar da jedna, uslovno rečeno, mala a opet i velika sportska sredina, na tako velikom takmičenju ima tri svoja "predstavnika". 

 

Načelnika Mustabašića, ni krivog ni dužnog, prozva Mahmutović, a načelnik s dočekom nije imao aposolutno ništa jer organizator je bio RK Maglaj gdje je Eldar i ponikao. Ne znam čime je gosp. Mahmutović bio izazvan za ovakve ocjene izrečene u javnosti, ali bih mu poručila da se okrene situaciji u KS BiH i da učini sve da košarkaške veličine kao što su npr. Nurkić i Preldžić vrati pod okrilje Saveza, da i ti momci zaigraju pod bh zastavom.

 

I na kraju se pitam: Da li je gosp. Mahmutoviću zasmetalo što je Eldar Maglajlija (kao i Burići) a ne iz Sarajeva? I na kraju: Eldar Memišević se nije "prodao" za pare, nije izdao BiH, on pošteno zarađuje za svoj hljeb kao i brojni bh sportisti koji nastupaju za inostrane klubove pa i za reprezentacije drugih zemalja (gdje bi nas odvelo da ih sve pokušamo nabrojati). Gosp. Mahmutoviću bih predložila da još jedno dobro pogleda svoju izjavu, razmisli o onome šta je rekao i zapita se da li je to stvarno mislio ili ne? A mi u Maglaju i dalje ćemo biti ponosni na sve uspjehe sportista koji su ponikli u ovom gradu, a koje su sportski putevi odveli na druge strane.

 

Odgovor na izjave Haruna Mahmutovića stigao je i iz kolektiva RK Maglaj čiju reakciju u nastavku možete pročitati. 

 

Poštovani gospodine Mahmutoviću, mali gradovi su kao jedna velika porodica gdje se svi znaju vrlo dobro. Znamo kako se ko igrao kao mali, koje su mu/joj mane bile, koji je nadimak imao, kada je prvi put poljubio neku djevojku ili momka, ili kada je imao zaušnjake. Svi smo se igrali na poligonima, na livadama, igrali se po ulicama grada. Znali smo svi ko će kakvu školu upisati, ko će da ide na fakultet u Sarajevo, Tuzlu ili Zenicu. Ako bi ko išao u inostranstvo na školovanje, kazivali bismo „ma može on(a)“, ali ne bismo ga/je nazivali izdajnikom. Ima ih dosta koji su završili fakultete. Neki su se vratili u Maglaj, neki ne. Oni koji se nisu vratili u Maglaj, a rade neke pristojne, poštene poslove su naš ponos. Mi smo raja, mi se volimo i znamo da se možemo družiti skupa, ne samo u Maglaju, nego bilo gdje u našoj nam lijepoj državi, ali i van nje.

 

Neki se nisu vratili jer su se snašli u tom nekom drugom mjestu, dok su neki htjeli da se vrate, ali „nisu bili potrebni lokalnoj zajednici“. No, oni za nas raju nisu izdajnici. Neki od nas su imali priliku da upoznaju profesore, Bosance i Hercegovce, koji su bili gostujući profesori na fakultetima koje smo pohađali. Ti ljudi su priznati diljem Evrope i svijeta, i dolaze nam pomoći, prenijeti znanje. Studenti su vrlo rado pričali s njima i molili ih (onako iskreno mladalački) da se vrate u BiH. Na žalost, ne pitaju se te populacije, nego one koje odluče da takvi giganti „nisu potrebni bosansko-hercegovačkoj zajednici“. Malo, malo čitamo, ŽĆ Bosanac(ka) ili Hercegovac(ka), su uspjeli u svom esnafu negdje u Evropi ili svijetu. To je isti onaj ŽĆ koji je rođen u BiH, ali vjerovatno nije mogao da uspije ovdje jer, neko ko odlučuje, odlučio je da „nije dovoljno kompetentan i da je premlad da vodi tako važne poslove“.

 

Mnogo smo ponosni na našeg momka iz Tuzle koji zna 73 jezika, a koji živi i radi u glavnom gradu Austrije, a ne BiH. Roditelji su ga savršeno odgojili, i najveći je ambasador naše nam države, iako ne živi u njoj. U nedogled bi se moglo nabrajati dalje. Mi u malim gradovima mnogo volimo Bosnu i Hercegovinu, jako smo vezani za nju i ima nas najviše na stadionima, u dvoranama i u „BH Fanaticosima“. Navijamo svim bićem za našeg Džeku, Pjanića, Begovića, Buriće, Toromanovića, Čelicu, Teletovića, Gordića, Džumhura i sve druge momke i djevojke koji s ponosom nose naš državni grb. Roditelji svih tih momaka i djevojaka su savršeno ih odgojili. I Alilovića vjerovatno prate u Ljubuškom, Dodiga u Međugorju, Preldžića u Žepču, Bogdanovića u Mostaru, ali i u svim drugim gradovima BiH. I njih su roditelji savršeno odgojili. Braću Karačić vjerovatno, po Vama gospodine Mahmutoviću, roditelji su odgojili polovično. Bosanskog Hrvata dobro, a Hrvatskog Hrvata loše. Ne gospodine Mahmutoviću, njih su roditelji savršeno odgojili. Neko ko dovodi Zack Zeko Wrightić u reprezentaciju da igra za nju zbog "patriotizma", ima pravo da priča o moralu, osuđuje roditelje da li su dobro odgojili svoju djecu, ili da naciju zove retardiranom? (Što se tiče gospodina Zack Zeko Wrightić, nemamo ništa protiv njega. Svi smo za njega navijali i kupovali njegov dres).

 

Gospodine Mahmutoviću, Vi i slični Vama pravite od nas retardiranu naciju! Eldar Memišević je otišao u Katar jer nije bilo reprezentacije u njegovoj uzrasnoj kategoriji. Mi nemamo reprezentaciju BiH u rukometu za mlađe kategorije osimonu koju vodi gospodin Mrkonja. Generacija ljudi koja je vodila državu prije Vaše gospodine Mahmutoviću je izazvala rat u BiH, dok Vaša generacija (koja je bila podobna toj prethodnoj) je vodi jako loše (ne želimo da koristimo vokabular pojedinih političara koji vode entitete, a kojim ste se Vi služili gospodine Mahmutoviću). Vi koji nas vodite pravite od nas retarde. Mora se napraviti REFRESH u svim institucijama BIH! Dosta je bilo mahalskih, „rekla kazala“ i facebook javnih ličnosti.

 

Ovim putem Vas molimo da se javno izvinite, kao prvo roditeljima Eldara Memiševića, onda načelniku Općine Maglaj, gospodinu Mehmedu Mustabašiću koji je te večeri išao na predstavu u Ustanovu ispred koje se organizovao doček. On, kao ni općina Maglaj, nemaju veze sa dočekom Eldara. I na kraju Vas molimo da se izvinite Maglaju, Maglajlijama, kao cijeloj naciji koju ste nazvali retardiranom. A što se tiče braće Burić, i oni su također dočekani na veoma prikladan način, ali nije bilo vatrometa jer je bio dan! Svi smo navijali za njih i svi smo jako ponosni što je jedan gradić kao što je Maglaj imao trojicu svojih momaka na Svjetskom prvenstvu u Kataru. Živi Vi i zdravi bili! Lijep pozdrav iz Maglaja

 

Također brojni čitatelji našeg portala napisali su svoja mišljenja koja možete pročitati na facebook stranici našeg portala. 

 

 

 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.