maglajinfo.com
vijesti maglaj 1846

Izudin ef. M. Kruško na svečanom prijemu: Ovo je naš posljednji susret pred moj odlazak

21.07.2015. 06:45 0

U petak: 17.07. 2015. godine u 14:00 sati u Restoranu ''Mat-am'' u organizaciji Medžlisa Maglaj upriličen je svečani prijem povodom ramazanskog bajrama kojem su prisustvovali imami, teravih-imami, vjeroučitelji, mutevelije, blagajnici, te brojni nosicioci javnog, političkog, kulturnog i ekonomskog života naše Općine, saopćeno je iz Medžlisa Maglaj.

Tom prilikom su uručena priznanja: Enver ef. Vardi, imamu džema'ata Čobe, za najuspješnijeg mu'allima na nivou Medžlisa u 2014/15. godini, zatim Fatimi Cvrčak iz Domislice, za osvojeno prvo mjesto na takmičenju iz Sire, na nivou Muftiluka/ZE-DO kantona, te kurra hafizu Hamdi Canseveru iz prijateljske Turske, za boravak na području Medžlisa Maglaj u mjesecu Ramazanu, tokom kojeg je učio mukabele i predvodio teravih namaze u našim džema'atima.

Prisutnima su se, pored Glavnoga maglajskoga imama, h. Izudin ef. Kruške, obratili i bajram čestitali: jerej Vladimir Kukić, paroh maglajski, vlč. Josip Jelić, župnik maglajski, te gosp. Mehmed Mustabašić, načelnik Općine Maglaj.

Obraćanje glavnog maglajskog imama

Drage maglajke i maglajlije,

poštovana ulemo, imami, teravih imami, mu'allimi i vjeroučitelji, 

uvaženi Općinski načelniče, 

dužnosnici javne državne, entitetske, kantonalne i lokalne vlasti,

cijenjeni vjerski velikodostojnici Parohije i Župe maglajske,

čestiti privrednici, predstavnici društveno-političkih organizacija i udruženja,

braćo i sestre, dragi sugrađani, prijatelji, gosti i uzvanici,

dame i gospodo,

Es-selamu  ‘alejkum i dobar dan,

Izrazita mi je čast i posebno zadovoljstvo kao glavnome maglajskome imamu, susresti se na Bajram sa svima vama.  Najsrdačnije vas sve selamim i pozdravljam, te vam iskazujem zahvalnost  na vašem dolasku, da u zajedništvu vjere podijelimo blagoslovljenu radost Bajrama. Vaše prisustvo je izraz svekolike podrške našem radu i djelovanju, koja i obavezuje.

Ovo je naš četrdeseti bajramski i posljednji susret, kao glavnim maglajskim imamom, pred moj odlazak na novu dužnost u Islamskoj zajednici. Uskoro ćemo se ponovo sresti, kako bi se oprostili nakon više od dvije decenije zajedničkoga rada.

Veoma dobro se sjećam našega prvoga bajramskoga susreta i prijema. Bilo je to u petak 03. Marta, davne 1995. godine u prostorijama Doma Kulture, tada skromno ali sa puno ljubavi i najljepšim željama. Od dvadeset pozvanih šesnaest se odazvalo. Nismo imali bogatu bajramsku sofru. Bili su ćevapi rahmetli Kalfić Šemsudina-Šene i razmućeni humanitarni sok i keks od humaniterne pomoći.

Najljepše zahvaljujem svim organima, ustanovama, institucijama, privrednim društvima, udruženjima i kolektivima i vama lično na upućenim srdačnim bajramskim čestitkama i lijepim željama. Također, želim vam iskreno zahvaliti za sve ono što ste proteklih godina uspješno činili na unaprjeđenju svih oblika saradnje sa Medžlisom Islamske zajednice u Maglaju. Uistinu se radujem još boljoj i uspješnijoj budućoj saradnji, sa mojim kolegom nasljednikom.

Okupljanje prijatelja i porodica na Bajram i ovaj naš radosni susret, potvrđuju u nama one neprolazne islamske vrijednosti, one bosanske i maglajske vrijednosti, porodičnoga i komšijskoga zajedništva. Te vrijednosti žive vjekovima u Maglaju. Bajramska simbolika zajedništva okuplja ljude, porodice, rodbinu, komšije i prijatelje, što je odraz univerzalnih vrijednosti koje Bajram predstavlja, te doprinosi jačanju suživota i tolerancije.

Burna historija i politička previranja na našim prostorima, znatno su utjecali na težak put Medžlisa i naših džema’ata kroz vrijeme. Doživljavali smo razna poniženja od službenika organa vlasti, upravo i najviše nažalost iz vlastitih redova, posebno kod oduzimanja vakufske imovine za vrijeme komunizma i druge oblike uništenja naše duhovne, sakralne i kulturne baštine. Međutim Allahovoom milošću i požrtvovnošću naših predaka imama, mutevelija i plemenitih džema’atlija uspjeli smo se održati i opstati.

Kada je u pitanju Islamska zajednica, moramo znati da se radi o najdugovječnijoj instituciji s neprekinutim postojanjem u kompleksnoj historiji muslimana i bošnjackog naroda, koji je veći dio svog historijskoga postojanja proživio u nametnutim državnim sistemima i zajednicama, bez potpune neovisnosti. Islamska zajednica je jedna od najvažnijih  institucija koja je vjerno brinula i čuvala naš duhovni, nacionalni i kulturni identitet.

Sanjana, ali i dočekana  sloboda početkom devedestih godina prošloga vijeka, koja je odmah bila prekinuta ratnom agresijom, donijela je mnoštvo prilika, ali otkrila i nesnalaženje Islamske zajednice naročito  u prostranom periodu u javnom životu, što s obzirom na dugogodišnju izolaciju i ne treba čuditi.

Ipak, uz sve krize koje prolazi Islamska zajednica u Maglaju ne samo da je sačuvala nominalan broj svojih pripadnika nego i dalje po svim relevantnim istraživanjima isti je u stalnom porastu sa izrazito snažnim napredkom i razvojem i uživa veliko povjerenje džema’ata i građana i to je naš najveći kapital i vrijednost.

Iako je i sama podložna kritičkom osvrtu Islamska zajednica je zadržala svoj kurs duhovne misije uz brojne  inovativne i vizionarske elemenate tima kojim sam rukovodio, kao glavni mglajski imam, posebno u radu s mladima koje smo još uvijek u stanju okupiti i motivirati, čime se i dalje pokazuje kako kombinacija tradicionalnog i modernog nije u potpunosti promašen model rada, organizacije i djelovanja.

Koristim se prilikom, u ovo blagoslovljeno bajramsko vrijeme lijepom riječju, pozvati ponovo i uljudno zamoliti lokalnu izvršnu i političku vlast, općinsko vijeće, općinskoga načelnika, a naročito Službu za urbanizam, geodetske i imovinsko-upravne poslove Općine Maglaj, da isprave nanesenu nepravdu Islamskoj zajednici, pozitivnim rješavanjem zahtjeva Medžlisa Maglaj za povrat vakufske imovine, što je bez sumnje iznimno važno u procesu uspostavljanja uzajamnog povjerenja, međusobnoga poštovanja i uvažavanja.

Naša lokalna i šira društvena zajednica je prilično razjedinjena. Politički antagonizmi i nacionalna neosviješćenost znatno utiču na naš ukupan razvoj i stvaranje uvjeta za bolji život. Međutim postoje šanse za promjenu takvoga stanja.

Prvo međusobni oprost i samopoštovanje, bez čega nema pomirenja i zajedništva u radu i djelovanju. Drugo bez snažnoga zajedništva u namjeri i djelu nema uspješne saradnje. Bez odgovorne saradnje nema političkoga, nacionalnoga i kolektivnoga jedinstva.

Živimo u iznimno teškome vremenu. I u prošlosti smo se suočavali s teškim iskušenjima i nevoljama i naučili biti strpljivi. Da bi stanje promijenili, mi se moramo kao ljudi izmijeniti i svako od nas u tome treba odmah početi od sebe.

Među našim redovima je puno glumaca, koji žive dvostruki duhovni i moralni život. Pitanje vjere je lična stvar, ali prkos u grijehu javno je najveća opasnost u izgradnji povjerenja.

"Allah nikako ne voli onoga ko je podmukao griješnik." (An-Nisa, 107)

Stalno slušamo kako ne treba miješati vjeru sa društvenim životom, kako su politika, privreda, ekonomija i kultura jedno a vjera drugo. Jednoumlje i sistem bez vjere su daleko iza nas, ali njihovo sjeme i mentalni sklop nažalost još uvijek drže pojedince u okovima strasti za život bez vjere. Istina je istina i oko nje nema kompromisa. Islamska zajednica više nikada neće šutjeti, zbog emaneta, koji nam je povjeren i koji smo preuzeli.

Islamska zajednica je pozvana u svojoj odgovornosti zalagati se za dobro cijeloga društva i svih sugrađana i biti aktivni sudionik u kreiranju života, naročito tamo gdje se krše osnovna ljudska prava, vjerničko dostojanstvo, sloboda i vrijednosti civilnoga društva.

Zahvaljujemo Allahu i molimo Ga da nagradi i blagoslovi svakoga, tko je u Bajramu olakšao tuđu patnju i muku, utješio i obrisao suzu uplakanoga, darovao nadu u bolje sutra u ovo vrijeme raznih i teških kriza i pomogao potrebitoga, komšiju, prijatelja i svoga bližnjega.

Želim na odlsaku posebno ostaviti oporuku mladima da vlastitu sudbinu i društvene procese ne prepuste drugima, nesposobnima, nego se aktivno uključite u džema’ate, kako bi mogli preuzeti odgovornost za ovu napaćenu i izmorenu lokalnu zajednicu i društvo. Uradite nešto konkretno. Ne čekajte…

Učinite ovu sredinu i  društvo  bogatijim, plemenitijim, bez korupcije, nasilja, bez netrepeljivosti. S ljubavlju svakoga čovjeka, prihvatimo, bez obzira na njegovu vjersku, ideološku, nacionalnu, političku i bilo kakvu drugu pripadnost. Ne prepuštajte svoj život nekom drugom koji vam ne želi dobro. Preuzmite odlučno  odgovornost za sebe ali i za druge kraj sebe.

Na tome putu Bajram čovjeku dariva univerzalni identitet, koji nadrasta prolaznost ovoga svijeta i vremena a doseže vječni spas i radost. Neka svaka bol, tuga, muka i patnja naša nestane pred svjetlošću i radošću bajrama.

Sutra je Dan Šehida. Zijaretimo porodice Šehida, naše Šehitluke i Spomen obilježja. Sve Vas pozivam u Domislicu na svečano otvorenje novosagrađenoga Šehidskoga spomen obilježja sa česmom u 13:00 sati iza podne namaza.

Radosno vam upućujem, kako u ime Medžlisa i Ilmijje Maglaj, tako i lično, najbolje želje i čestitke povodom ramazanskoga bajrama, da ga u miru, sreći i veselju hajirli provedete. Iskreno se nadam i molim Allaha, Svevolitelja našega da će plodovi ramazanskih ibadeta, dobrih djela, bajramske dobrote i solidarnosti obogatiti Maglaj i naše živote.

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!

Hvala Vam!

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.