Moguće i krivične prijave

Jaganjac: Odluka UO Fonda je obavezujuća, izgradnja kuća u Alićima prioritet

12.02.2016. 19:12 0

Blizu 50 mještana Alića danas je ostvarilo svoje namjere koje su jučer istakli na sjednici Općinskog vijeća u Maglaju, gdje nisu ispunjeni njihovi zahtjevi da se izvrši revizija Odluke po kojoj bi im po domaćinstvu trebalo biti isplaćeno po 35.000 KM. Federalni fond za ugrožene od poplava osigurao je za poplavljene u Maglaju 1.250.000 KM, a Odlukom Općinskog vijeća, koje raspolaže sredstvima, nije obuhvaćeno 14 kuća u Alićima te tri u drugim Mjesnim zajednicama koje su porušene usljed klizišta, piše novinska agencija Patria.

Jasmin Jaganjac, direktor Fonda za poplavljena područja u Federaciji BiH u izjavi za Patriju kazao je da je federalni premijer Fadil Novalić kao predsjednik Upravnog odbora naložio i dao uputu da je prioritet izgradnja kuća.

- Preko Civilne zaštite Općini Maglaj je dato 1.250.000 KM i rečeno je da je tih 17 kuća u prioritetu. U Općini Maglaj imaju problema u glavama. Načelnik i predsjednik Vijeća zamislili su i donijeli jednu odluku da podijele novac ljudima koji su sami obnovili kuće. Oni žele te pare da potroše u glasačku mašineriju, a to ne može da bude. Urade li to UO će zasjedati i podignut će krivične prijave. Moraju se prvo izgraditi te kuće i ja sam poslao pismo Općinskom vijeću, premijeru i predsjedniku Mjesne zjednice i fino im je sugerisano da je do sada Federalni fond dao tri miliona i nešto za Općinu Maglaj, to je četvrtina ukupnog fonda iz donacija koje smo imali, što nije malo, jer znamo da su veći gradovi Tuzla, Zenica, Bihać, Sanski Most... Ljudi su popravili svoje kuće i to je bilo uredu, i Vlada je rekla kada se sve kuće obnove i budemo ih imali onda će se uzeti u skladu s mogućnostima nadoknada tih utrošenih sredsatava – kaže Jaganjac.

On dalje dodaje da sumnja da načelnik Mehmed Mustabašić i ostali računaju na to da imaju pare, podijelit će ih i onda ucjenjivati Vladu.

- Ne može to tako, mi smo do sada radili sve transparentno, niti se može raditi mimo odluka UO. Zaključak koji postoji, a načelnik Maglaja je član UO ispred svih općina i on je molio premijera da se uradi takav zaključak, i to se uradi i onda oni naprave neku odluku Općinskog vijeća koja nije obavezujuća, jer za naše novce ne trebaju odluke Općinskog vijeća, ima da ispoštuju naše – dodao je Jaganjac.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.