Jonathan Moore u Maglaju: Svaki Bosanac i Hercegovac ima pravo na povratak

16.06.2015. 15:56 0

Jonathan Moore, šef Misije OSCE-a u BiH, posjetio je danas Maglaj gdje se susreo sa predstavnicima lokalne vlasti.

Šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Jonathan Moore posjetio je nekoliko obnovljenih objekata nakon majskih poplava te o povratku razgovarao sa predstavnicima naselja Krsno Polje, Bakotić i Bočinja.

Na ovom području desio se drugi po veličini povratak Srba na području Federacije Bosne i Hercegovine. Prema nekim procjenama na ovom području živi 208 domaćinstava, odnosno blizu 500 povratnika, ali to je tek 10% od prijeratnog broja.

- Drago mi je da sam razgovarao s ljudima koji su se vratili, svaki Bosanac i Hercegovac ima pravo na to. Nažalost, mnogi se nisu vratili, prije svega iz ekonomskih razloga. Vratili su se penzioneri, a mladi ljudi, ako vide šansu za život, sigurno će se vratiti. Mogućnosti ima, a biće ih i puno više. Drago mi je da je nivo suživota odličan i sigurnost na visokom nivou. Vjerujem da povratnici sa svojim komšijama i podrškom lokalnih vlasti imaju budućnost na ovom području, kazao je Moore, piše avaz.ba.

- Može se reći da smo zadovoljni povratkom Srba u naselja bočinjskog kraja, ali se to ne može reći za područje novošeherskog kraja. Na području Brezovih Dana i Crnojevića nema značajnijeg povratka prijeratnih stanovnika - naglasio je Marko Zelić, predsjedavajući Općinskog vijeća Maglaj.

Prema riječima Bore Jeftića, predsjednika MZ Bočinja, na ovom području već nekoliko godina nema nikavih problema što se tiče sigunosti, ali je najveći problem nezaposlenost.

- Posla nema, a samo su četiri mještanina Bočinje zaposlena. Kada bi se ovdje otvorila bilo kakva firma i zaposlila stotinjak stanovnika, a imamo prostor od 600 kvadrata, vjerujem da bi se i oni koji su zainteresovani vratili u Bočinju - priča Jeftić.

Da bi se mnogi vratili da imaju posao, misli i Milenko Petrović, predsjednik MZ Krsno Polje-Bakotić.

- Neke kuće još nisu obnovljene i ljudi se nemaju gdje vratiti. Ako bi im se obnovile kuće i oni bi se vratili - dodaje Petrović.

U znak sjećanja povratnici su ambasadoru Muru poklonili i tradicionalni muzički instrument ovih krajeva - šargiju, koju je izradio povratnik Milenko Stevanović. Ambasador Mur posjetom Osnovnoj školi Maglaj i Dječijem vrtiću uvjerio se i kako su ovi objekti kvalitetno obnovljeni nakon majske poplave i to zahvaljujući sredstvima međunarodne zajednice, piše avaz.ba.

 

 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.