maglajinfo.com
vijesti maglaj 15311

Prevario se u procjeni

Kapetan Miljanović 1992. godine: U Maglaj ćemo ući za 4 do 5 dana

21.09.2020. 13:18 0

Na današnji dan 1992. godine agresor je počeo s operacijom ''Bosna92'' kako su je nazvali ili ''Septembarska ofanziva'' i to masovnim granatiranjem slobodnog teritorija maglajske općine.

VIDEO

U prvim danima ofanzive na slobodnu teritoriju maglajske općine palo je oko 3.600 granata, dok će za vrijeme čitave ofanzive taj broj iznositi 10.000.

Prema izjavama kapetana Dragana Miljanovića, komandanta 1. Ozrenske brigade, koje su ostale do danas sačuvane i objavljene na YouTube-u, Maglaj je trebao pasti kroz nekoliko dana od početka ofanzive. 

- Počeli smo operaciju 21.9. i u prvom danu smo imali veliki uspeh. Zauzeli smo im oko 16 kvadratnih kilometara. Kasnije smo zastali iz razloga da sačuvamo ljude i da pametnije i mudrije dobijemo bitku sa što manje gubitaka - kazao je tada Miljanović. 

Na pitanje novinara kada će pripadnici tzv. vojske Republike Srpske ući u Maglaj, Miljanović je odgovorio: ''Najviše za četiri do pet dana."

Da sve ne bude onako kako su prognozirali pripadnici agresorske vojske pobrinuli su se hrabri vojnici Armije Republike Bosne i Hercegovine koji su ulažući nadljudske napore uspjeli sačuvati Maglaj od agresora. 

Danas, 28 godina poslije, u Maglaju se slavi sloboda, odaje počast šehidima, braniocima i palim borcima i čuva sjećanje na mračni 21. septembar koji se više neće i ne smije ponoviti. 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.