maglajinfo.com
vijesti maglaj 3808

Koliko vrijede: Pogledajte koliko je ko dobio glasova na Lokalnim izborima za OV Maglaj

20.11.2016. 13:59 0

Na Lokalnim izborima koji su održani 2. oktobra građani su birali načelnika i članove Općinskog vijeća.

Kako je naš portal već pisao voljom većine birača novi načelnik Općine Maglaj je Mirsad Mahmutagić (SDP) koji je sa 357 glasova razlike pobjedio jedinog protukandidata Muhameda Osmića (SDA). Mahmutagić je osvojio 5283 glasa dok je Osmić zadobio povjerenje 4926 birača.

Građani su na održanim Lokalnim izborima pored načelnika birali i članove Općinskog vijeća, a prema potvrđenim rezultatima birači su na ovim izborima na području općine Maglaj najviše glasova dali listi Stranke demokratske akcije koja je osvojila 4211 glasova (11 mandata). Po broju glasova druga je Socijaldemokratska partija sa 2983 glasa (7 mandata), a onda slijede SBB sa 836 glasova (2 mandata), DF sa 690 glasova (2 mandata), HDZ BiH koji je osvojio 548 glasova (1 mandat), SP/U sa osvojenih 431 glasom (1 mandat) te SBiH sa 399 glasova (1 mandat).

Nakon što su potvrđeni rezultati izbora novoizabranom načelniku Mirsadu Mahmutagiću te općinskim vijećnicima uručena su uvjerenja o dodjeli mandata, a u četvrtak je održana i Konstituirajuća sjednica Općinskog vijeća Maglaj kojeg čini 25 vijećnika.

Broj glasova koje su dobili novoizabrani vijećnici unutar liste svoje stranke

Lista Stranke demokratske akcije osvojila je 4211 glasova, a unutar liste 11 kandidata koji su dobili najviše glasova u ovom mandatu predstavljat će građane u Općinskom vijeću.

Najviše glasova u okviru liste SDA dobio je Mirsad Nalić i to 1561 glas, ipak Nalić kako saznaje naš portal neće obavljati viječnićku funkciju. Sljedeći na listi sa najviše glasova je Safet Jašić (971 glas), Benjamin Čičkušić (716), Nedžad Alispahić (691), Mirsad Bejzić (677), Adis Abdurahmanović (672), Dženita Smajlović (664), Edina Smajuković (662), Selma Avdić (644), Kanita Bašić (629), Edib Delić (606), a umjesto Mirsada Nalića, u Općinsko vijeće ispred SDA će i Ermina Muminović sa 601 glasom.

Lista Socijaldemokratske partije osvojila je 2968 glasova, a unutar ove liste sedam kandidata koji su dobili najviše glasova osvojili su mandat u Općinskom vijeću. Najviše glasova unutar liste SDP-a dobio je Nedžad Lokmić i to 903 glasa. Slijede zatim Mirza Bradarić sa osvojenih 795 glasova, Firuz Galijašević (740), Svjetlana Zamboni (599), Armin Hrnjić (590), Irena Herceg (481), Anida Šahman (480).

Ispred SBB čija je lista osvojila 836 glasova viječnićke funkcije u Općinskom vijeću obavljat će Muhamed Hrnjić sa osvojenih 299 glasova, te Mustafa Bešić sa 168 glasova.

Demokratska fronta zadobila je povjerenje 690 birača kada je u pitanju lista za Općinsko vijeće, a nosilac liste ove stranke Hajrudin Fermić osvojio je 193 glasa, a mandat vijećnika ispred DF osvojio je i Fikret Delić sa 137 glasova.

HDZ BiH osvojio je 548 glasova, a kandidat sa liste ove stranke sa najviše glasova je Josip Jurišić koji je zadobio povjerenje 291 birača. Stranku penzionera/umirovljenika ponovo će u Općinskom vijeću predstavljati Mustafa Buljubašić koji je od 431 glasa kojeg je osvojila lista ove stranke dobio 288 glasova. Mandat u Općinskom vijeću osvojio je i Elvir Vehabović ispred SBiH. Lista ove stranke osvojila je 399 glasova, a Vehabović je unutar liste osvojio 229 glasova.

Kako je portal Maglajinfo.com već pisao većinu u OV činit će vijećnici SDP, SBB, DF, SBiH i SP/U čiji stranački predstavnici su potpisali i Protokol o formiranju koalicionog bloka u OV Maglaj, dok će vijećnici SDA i HDZ djelovati kao opozicija.

Glasali sami za sebe

Konstituirajućoj sjednici OV koja je održana u četvrtak prisustvovala su 24 vijećnika, a sjednici nije prisustvovao Mirsad Nalić (SDA).

Na Konstituirajućoj sjednici koalicija u sastavu SDP, SBB, DF, SBiH i SP/U je i zvanično profunkcionisala, a glasovima vijećnika iz navedenih stranaka za Predsjedavajuću OV Maglaj izabrana je Svjetlana Zamboni (SDP), dok je za njenog Zamjenika izabran Hajrudin Fermić iz Demokratske fronte, a koji je na izborima zadobio povjerenje 193 glasača.

Za imenovanje Zamboni na mjesto Predsjedavajuće OV glasala je i Svjetlana Zamboni (SDP), a za imenovanje Fermića na mjesto Zamjenika predsjedavajuće OV glasao je i Hajrudin Fermić (DF). 

Kako stoji u Poslovniku o radu OV ''Predsjedavajući i zamjenik predsjedavajućeg OV izabrani su ukoliko dobiju većinu glasova ukupno izabranih općinskih vijećnika'' pa su Zamboni i Fermić tako bili ''primorani'' glasati sami za sebe. 

Protiv ovakvog izbora bili su vijećnici SDA, njih 10, te vijećnik HDZ-a.

Osim formiranja Komisije za izbor i imenovanje te imenovanja Predsjedavajuće OV i Zamjenika vijećnici su na Konstituirajućoj sjednici dali i svečanu izjavu o preuzimanju mandata u OV.  

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.