15 stambenih jedinica

Konačno krov nad glavom: 15 porodica iz kolektivnog centra u Maglaju dobile svoj dom

28.12.2018. 13:05 0

Riječ je o prvoj novoizgrađenoj zgradi socijalnog stanovanja, sa 15 stambenih jedinica, a koja je sagrađena u okviru Projekta "Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnih smještaja pružanjem javnih stambenih rješenja"– CEB II na područuju Federacije Bosne i Hercegovine.

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić, sa načelnikom općine Maglaj Mirsadom Mahmutagićem i predstavnicima Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, u petak, 28.12.2018. godine ozvaničio je završetak radova na stambenom objektu socijalnog stanovanja u Maglaju te uručio ključeve domova za 15 porodica, koji su do sada živjeli u kolektivnim centrima i alternativnim smještajima.

Riječ je o prvoj novoizgrađenoj zgradi socijalnog stanovanja, sa 15 stambenih jedinica, a koja je sagrađena u okviru Projekta "Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnih smještaja pružanjem javnih stambenih rješenja"– CEB II na područuju Federacije Bosne i Hercegovine.

- Danas smo u Maglaju sa posebnim razlogom, želimo da zajedno sa ovih 15 porodica podijelimo radost useljenja u njihove nove, uslovne i tople domove. Smještaj u kolektivnim centrima i alternativnim jedinicama ne smije nikako biti trajno rješenje, niti jednom čovjeku u ovoj zemlji, a posebno povratničkoj populaciji. Stoga je Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, uključujući se u projekat CEB II kao implementator projekta, angažiralo sve svoje raspoložive kapacitete te intenziviralo saradnju sa svim nivoima vlasti i međunarodnim partnerima, upravo kako bi pitanje smještaja u kolektivnim centrima svelo na najmanju mjeru u Federaciji BiH - kazao je ministar Ramić.

Vrijednost izgrađenog objekta iznosi blizu 850.000,00 KM, od čega je 750.000,00 KM kreditnih sredstava CEB-a, dok je ostatak osigurala Općina Maglaj. Kontribucija općine podrazumjevala je osiguranje zemljišta i dozvola, kao i priključaka na elektro, vodovodnu, kanalizacionu i PPT mrežu te troškove nadzora nad izvođenjem radova. Implementaciju je provodilo Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica u saradnji sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH, Fondom za povratak i Općinom Maglaj.

- Posebnu zahvalnost želim uputiti našim glavnim akterima, stanarima novoizgrađene zgrade na iskazanom strpljenju i čekanju na završetak radova. Upućujem im iskrene želje da u dobrom zdravlju koriste stambene jedinice te predstojeće praznike provedu u uslovnim domovima sa svojim najmilijima - poručio je ministar Ramić.

Također je naglasio da su na području Federacije BiH započeti radovi na izgradnji stambenih objekata sa ukupno 300 stambenih jedinica na području Tuzle, Zenice, Travnika i Srebrenika. Pored toga, za iduću godinu planirana je izgradnja i rekonstrukcija 430 stambenih jedinica na području Goražda, Mostara, Konjica, Srebrenika, Sapne, Velike Kladuše, Ilidže, Čelića, Lukavca, Pale Prače, Foče Ustikoline i Gradačca.

Inače, putem Projekta CEB II osigurana su kreditna sredstva Razvojne Banke Vijeća Evrope za zatvaranje 121 kolektivnog centra u 45 bh. općina i gradova, čime će biti zatvoreni svi kolektivni centri u entitetu Republika Srpska i Brčko Distriktu te više od 76 posto kolektivnih centara u Federaciji BiH, saopćeno je iz FMROI.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.