N. Dedukić/maglajinfo.com
vijesti maglaj 8749

Uspješan biznis porodice Kepić

Jaja sa Farme koka nosilja ''Maglajka'' iz Donjeg Ulišnjaka distribuiraju se širom BiH

20.04.2016. 16:33 0

Nekoliko kilometara uzvodno od Maglaja kada se starim putem krene prema Zavidovićima u mjestu Donji Ulišnjak nalazi se Farma koka nosilja ''Maglajka'' sa koje se svježa konzumna jaja distribuiraju širom Bosne i Hercegovine.

Vlasnik ove farme čiji je trenutni kapacitet 15,000 koka nosilja je Nusret Kepić koji je još prije rata, 90-tih godina zajedno sa svojim rođakom krenuo s biznisom proizvodnje konzumnih jaja.

Kako u razgovoru za portal Maglajinfo.com kaže Nusretov sin Adnan Kepić, tada je kapacitet farme u Poljicu bio oko 360 koka koji je pred agresiju na Bosnu i Hercegovinu iznosio preko 900.

- Uslijedila su zatim ratna razaranja i pauza u proizvodnji, a čim je rat stao ponovo smo počeli sa porizvodnjom, kapaciteta 940 koka nosilja, a onda 1997. godine u Poljicu pravimo farmu sa 4.500 koka. Taj smo kapacitet držali sve do 2002. godine, kada dolazi do velikog širenja kapaciteta naše farme. Nakon što smo kupili zemljište ovdje u Donjem Ulišnjaku, 2002. godine izgradili smo Farmu koka nosilja ''Maglajka'' kapaciteta 8,000 koka, a zatim smo se i 2008. godine proširili te je sadašnji kapacitet 15,000 koka nosilja - govori ponosno Adnan Kepić.

Ova maglajska farma ne proizvodi vlastite koke nosilje već kupuje odgojene nosilje, 18-nedjeljne pilenke.

- Kada te pilenke dođu kod nas, one kroz nekih 20 do 30 dana dostignu punu nosivost. One se drže 12-15 mjeseci, sve zavisi od njihove nosivosti te od cijene na tržištu, odnosno isplativosti. Njihov radni vijek je da kažem 12-15 mjeseci, kada završe sa radnim vijekom one se iseljavaju, objekat se čisti i sprema za dolazak novih koka - priča Kepić.

Kako nam kaže Adnan Farma koka nosilja ''Maglajka'' za bh. uslove je jako moderna. Ona ima sistem za hlađenje i ventilaciju koji je automatizovan, sistem za hranjenje je automatizovan, izđubravanje također. O zdravstvenom stanju koka te o proizvodima brinu službenici Veterinarske stanice Maglaj sa kojima Kepići imaju Ugovor o nadzoru.

- Čitav proces proizvodnje svježih konzumnih jaja ovdje je automatizovan - kaže Adnan.

Također Farma koka nosilja ''Maglajka'' raspolaže i vlastitom mješaonom za proizvodnju stočne hrane. Mješaona je kapaciteta 500 kilograma za pola sata.

- Ovdje pravimo hranu za potrebe naše farme. Od ovlaštenih uvoznika kupujemo komponente od kojih dalje proizvodimo hranu za naše koke - zaključuje Adnan.  

Biznis porodice Kepić danas je jako uspješan. Na Farmi je zaposleno 5 radnika a svježa konzumna jaja iz Donjeg Ulišnjaka završavaju kod kupaca iz Zenice, Zavidovića, Maglaja, Kaknja, Sarajeva, Visokog, Žepča i drugih bh. gradova.

Za toliki niz godina koliko se bave proizvodnjom jaja Kepići sada imaju unaprijed plasiranu robu, a ukoliko poslovna klima bude pozitivna te ukoliko bude potrebe tržišta planiraju i proširenje trenutnih kapaciteta. 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.