N. Dedukić/maglajinfo.com
vijesti maglaj 3845

Uspješan biznis porodice Kepić

Jaja sa Farme koka nosilja ''Maglajka'' iz Donjeg Ulišnjaka distribuiraju se širom BiH

20.04.2016. 16:33 0

Nekoliko kilometara uzvodno od Maglaja kada se starim putem krene prema Zavidovićima u mjestu Donji Ulišnjak nalazi se Farma koka nosilja ''Maglajka'' sa koje se svježa konzumna jaja distribuiraju širom Bosne i Hercegovine.

Vlasnik ove farme čiji je trenutni kapacitet 15,000 koka nosilja je Nusret Kepić koji je još prije rata, 90-tih godina zajedno sa svojim rođakom krenuo s biznisom proizvodnje konzumnih jaja.

Kako u razgovoru za portal Maglajinfo.com kaže Nusretov sin Adnan Kepić, tada je kapacitet farme u Poljicu bio oko 360 koka koji je pred agresiju na Bosnu i Hercegovinu iznosio preko 900.

- Uslijedila su zatim ratna razaranja i pauza u proizvodnji, a čim je rat stao ponovo smo počeli sa porizvodnjom, kapaciteta 940 koka nosilja, a onda 1997. godine u Poljicu pravimo farmu sa 4.500 koka. Taj smo kapacitet držali sve do 2002. godine, kada dolazi do velikog širenja kapaciteta naše farme. Nakon što smo kupili zemljište ovdje u Donjem Ulišnjaku, 2002. godine izgradili smo Farmu koka nosilja ''Maglajka'' kapaciteta 8,000 koka, a zatim smo se i 2008. godine proširili te je sadašnji kapacitet 15,000 koka nosilja, govori ponosno Adnan Kepić.

Ova maglajska farma ne proizvodi vlastite koke nosilje već kupuje odgojene nosilje, 18-nedjeljne pilenke.

- Kada te pilenke dođu kod nas, one kroz nekih 20 do 30 dana dostignu punu nosivost. One se drže 12-15 mjeseci, sve zavisi od njihove nosivosti te od cijene na tržištu, odnosno isplativosti. Njihov radni vijek je da kažem 12-15 mjeseci, kada završe sa radnim vijekom one se iseljavaju, objekat se čisti i sprema za dolazak novih koka, priča Kepić.

Kako nam kaže Adnan Farma koka nosilja ''Maglajka'' za bh. uslove je jako moderna. Ona ima sistem za hlađenje i ventilaciju koji je automatizovan, sistem za hranjenje je automatizovan, izđubravanje također. O zdravstvenom stanju koka te o proizvodima brinu službenici Veterinarske stanice Maglaj sa kojima Kepići imaju Ugovor o nadzoru.

- Čitav proces proizvodnje svježih konzumnih jaja ovdje je automatizovan, kaže Adnan.

Također Farma koka nosilja ''Maglajka'' raspolaže i vlastitom mješaonom za proizvodnju stočne hrane. Mješaona je kapaciteta 500 kilograma za pola sata.

- Ovdje pravimo hranu za potrebe naše farme. Od ovlaštenih uvoznika kupujemo komponente od kojih dalje proizvodimo hranu za naše koke, zaključuje Adnan.  

Biznis porodice Kepić danas je jako uspješan. Na Farmi je zaposleno 5 radnika a svježa konzumna jaja iz Donjeg Ulišnjaka završavaju kod kupaca iz Zenice, Zavidovića, Maglaja, Kaknja, Sarajeva, Visokog, Žepča i drugih bh. gradova.

Za toliki niz godina koliko se bave proizvodnjom jaja Kepići sada imaju unaprijed plasiranu robu, a ukoliko poslovna klima bude pozitivna te ukoliko bude potrebe tržišta planiraju i proširenje trenutnih kapaciteta. 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.