maglajinfo.com
vijesti maglaj 1523

Nisu čekali na pomoć drugih

Kosova kod Maglaja: Volonteri svakodnevno pomažu mještanima

4.04.2020. 20:24 0

Mještani naseljenog mjesta Kosova kod Maglaja kao i većina građana općine Maglaj odnosno Bosne i Hercegovine proteklih dana ulažu sve napore kako bi ispoštovali naredbe i preporuke nadležnih štabova civilne zaštite.

Mještani naselja Kosova kod Maglaja usmjerili su snage ka sprečavanju širenja koronavirusa a među njima su i brojni volonteri koji su danonoćno na raspolaganju starijim mještanima. Ukupno njih 15 redovno obilazi starije i pruža im pomoć. 

Facebook grupa ''Ostani kod kuće! Zbog sebe, zbog Kosove!", volonterima služi za redovnu komunikaciju, razmjenu ideja a jedna od njih je i da formiraju fond solidarnosti koji će pomoći u prevazilaženju aktuelne situacije uzrokovane pandemijom koronavirusa.

Među volonterima je i Nedim Sejmenović, mladi volonter i začetnik ideje ''Ostani kod kuće! Zbog sebe, zbog Kosove!", koji zajedno s kolegama svesrdno pomaže mještanima.

- Nakon čitanja užasnih vijesti s mnogobrojnih portala bilo nam je jasno da nas ovaj virus ne može zaobići. Čitali smo da je virus najopasniji po starije i bolesne osobe, a kako bi ih sačuvali, odmah smo im se stavili na raspolaganje, da za sve potrebe izlaska iz kuća mogu kontaktirati nas, da li to bio odlazak u trgovinu, apoteku, poštu ili bilo šta drugo. Grupa je ubrzo brojala 15 volontera i postali smo, zaista, jedna ozbiljna ekipa, spremna pomoći našim mještanima - kaže Sejmenović za Maglajinfo.com. 

Volonteri su do sada imali preko 150 intervencija, podijelili preko 400 komada maski i 700 pari rukavica. 

- Brzo smo krenuli i sa skupljanjem financijskih sredstava za kupovinu zaštitne opreme i do sada smo prikupili oko 4.000 KM. Nešto je uplaćeno od strane Mjesne zajednice, a nešto od naših Kosovljana, većinom iz dijaspore. Od osnivanja grupe, 17. marta, imali smo preko 150 intervencija, podijelili preko 400 maski i 700 pari rukavica, a u međuvremenu, su i naše mještanke počele šiti maske i predavati nama kako bi ih dijelili. Podijelili smo i 27 paketa socijalne pomoći za naše najugroženije mještane i nastavit ćemo i dalje prema potrebama - kaže Sejmenović te naglašava da paketi sadržavaju samo proizvode bh. proizvodnje.

- Prije četiri dana smo kompletirali i spisak lica starijih od 65 godina i počeli sa obilaskom, kako bi i za one koji nemaju pristup internetu ostavili brojeve telefona i malo popričali s njima, naravno, uz sve propisane mjere opreze - kaže Nedim Sejmenović te dodaje kako je među volonterima i medicinska sestra koja može pružiti osnovnu medicinsku njegu, izmjeriti pritisak, šećer a sve u cilju da se stariji mještani zadrže u domovima.

Sejmenović na kraju kaže i da u grupi ima volontera s različitim stavovima i mišljenjima po određenim pitanjima ali smatra da ih to neće spriječiti da ostvare zajednički cilj grupe a to je pomoć mještanima ovog naseljenog mjesta.

Slične grupe volontera formiraju se i u drugim naseljenim mjestima općine Maglaj ali primjer volontera iz Kosove može služiti za odličan urnek funkcionisanja jednog tima volontera. 

Na terenu su proteklih dana aktivni i pripadnici Crvenog križa Maglaj, uposlenici RO Merhamet Maglaj, volonteri Humanitarnog fonda Exit džemata Jusuf-pašine Kuršumlije džamije ali i brojni volonteri drugih Mjesnih zajednica. 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.