Dž. Đuhera/maglajinfo.com
vijesti maglaj 1277

KURŠUMLIJA: Aktiv žena MIZ-a Maglaj obilježio Novu hidžretsku godinu

14.10.2015. 18:46 0

U Jusuf-pašinoj džamiji obilježena Nova hidžretska 1437. godina. Novogodišnji program u islamskom duhu upriličio je Aktiv žena MIZ-a Maglaj, a kojeg su pomno ispratile mnogobrojne maglajske dame, supruge, djevojke, sestre, majke i nane.

Sinoć  je u organizaciji Aktiva žena MIZ-a Maglaj upriličen sadržajan program obilježavanja Nove hidžretske godine, a koji je počeo u 18.13h s nastupanjem akšam-namaza u džamiji Kuršumliji. Program je izveden u tradicionalnom islamskom duhu sačinjenom od učenja Kur'ana, zikrullaha, salavata, ajeta, hadisa, ilahija, te poučnog predavanja (vaz-i-nasihat).

Profesorice islamske vjeronauke Safira Karajbić, Admira Kovačević i Merjem Đuhera realizirale su planirani sadržaj obilježavanja, a uz rukovodstvo i predavanje muallime h. Amire Talić, predsjednice Aktiva.

Prisutne maglajske dame oduševljeno su pratile scenarij i neskriveno uživale u mudrostima raznoraznih poruka Hidžre. Uz svestrani zikrullah, ajete i hadise, na licu nekolicine prisutnih mogle su se primijetiti suze radosti i ushićenja. S porukom hidžre, kao simbolom ostavljanja ili napuštanja svega lošega  što djeluje na plemenito ljudsko biće, razmijenjene  su srdačne čestitke koje su krunisane zajedničkim jacijskim namazom.

Hidžra je vrlo značajan događaj u historiji islama koji se desio prije 1437. godina, a kada je Muhammed (a.s.) sa skupinom muslimana morao napustiti Mekku,  rodno mjesto, zbog tiranije tamošnje vlasti i ugnjetavanja običnog puka uskraćujući im osnovna ljudska prava.

Aktiv žena okuplja članice različitih zanimanja i starosne dobi, a djeluje ispred Medžlisa Islamske zajednice Maglaj. Aktivno prati datume obilježavanja događaja vezanih za islamske vrijednosti i duhovnost organizirajući prijatna druženja, te svestrana predavanja- vjerskog i svjetovnog karaktera. Predsjednica Aktiva je h. Amira Talić,  rođena Herceg, uzorna supruga, majka dva studenta, te dokazani maglajski altruista i humanitarac.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.