N. Dedukić/maglajinfo.com
vijesti maglaj 1561

Lejletu-l-kadr u Maglaju: Kuršumlija prepuna vjernika na nafila namazu

14.07.2015. 02:15 0

Sinoć je i na području Maglaja obilježena 27. noć mjeseca ramazana, za koju Kur'an kaže da je vrednija od 1.000 drugih mjeseci.

Prema islamskom vjerovanju, Lejletu-l-kadr se nalazi u jednoj od neparnih noći zadnje trećine ramazana. U tradiciji bosanskih muslimana 27. noć ramazana obilježava se kao Lejletu-l-kadr, ali se i u drugim neparnim noćima, tražeći noć Kadra, pojačavaju noćni namazi, dove i drugi ibadeti.

Centralna svečanost na nivou Medžlisa Maglaj održana u Kuršumlija džamiji

Centralna mevludska svečanost na nivou Medžlisa IZ-e Maglaj održana je u Kalavun Jusuf-pašinoj Kuršumlija džamiji u Maglaju gdje su prigodan program prije teravih-namaza izveli imami Medžlisa Maglaj, hor ''Revda'' te učač Kur'ana iz Turske hafiz Hamdi Cansever. Glavni imam maglajski Izudin ef. M. Kruško govorio je vazu nasihat

Kako je tradicija dugi niz godina u Kuršumlija džamiji od 00,45 sati klanjan je i tradicionalni nafila namaz, salatu tespih kojeg je predvodio h. hfz. Hidajet ef. Talić. Ovaj namaz okupio je sinoć veliki broj osoba, većinom mladih. 

U Kopicama promocija svršenika hatmi 

Povodom noći Lejletu-l-kadr u džamiji u Kopicama sinoć je priređen iftar za preko 100 osoba, a održana je i promocija svršenika hatmi, njih 14 koji su pred Mahir ef. Zahirovićem, imamom, hatibom i mualimom ovog džemata u proteklom periodu proučili Kur'an. 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.